waterbesparing in de douche

Comfortabel douchen

Douchen is niet alleen een kwestie van jezelf reinigen, het is ook genieten en ontspannen. Comfortabel douchen en toch besparen op water en energie kan met een spaardouche. Een spaardouche verkleint de doorstroming en voegt lucht aan het water toe, op zo’n manier dat je een normale krachtige waterstroom ervaart. Ook een regendouche of andere luxe douche met een grote kop hoeft niet perse heel waterverspillend te zijn. Let bij aanschaf op de volumestroomklasse. Hieraan kun je zien wat de douchekop verbruikt.

Welke douchekop geeft comfort en spaart water?

Waarom water besparen?

Douchen kost water en aardgas en daarmee ook geld. Een gezin besteedt ongeveer 328 euro per jaar aan water en energie onder de douche. Een spaardouche kan hier een kwart op besparen. Naast de energie die je onder de douche gebruikt wordt er ook energie gebruikt voor het maken van schoon drinkwater en het afvoeren en reinigen van rioolwater. Voor het reinigen van water worden chemicaliën gebruikt. Voor ons drinkwater zijn waterwingebieden nodig. Waterwinning veroorzaakt grondwaterdaling en daarmee verdroging in de natuur. Door vervuiling en gif wordt het steeds moeilijker schoon drinkwater te maken, dit zal in de toekomst zijn invloed op de prijs van water hebben.

Douchewaterverbruik

TNS Nipo onderzoekt in opdracht van Wevin elke 3 jaar het waterverbruik van Nederlandse huishoudens. In 2007 hebben we per persoon per dag 127,5 liter water gebruikt. Douchewater staat op nummer 1 met 49,8 liter per dag. Dat is maar liefst 39% van het totale waterverbruik in huis. Het zou mooi zijn als we hier op kunnen besparen, te meer daar douchewater ook nog eens verwarmd wordt.

Wat kost douchen?

Gemiddeld gebruikt iemand dus 50 liter water per dag aan douchewater. De meeste mensen verwarmen hun douchewater met een geiser of combi-ketel. Om die 50 liter op te warmen is ongeveer 0,25 m3 gas nodig. Per jaar gebruikt 1 persoon 18.250 liter water en 91 m3 gas. In kosten is dat ongeveer 27 euro + 54 euro = 82 euro. Voor een gezin van 4 personen is dat 328 euro per jaar.

De EcoSmart Hansgrohe douche gebruikt niet meer dan een standaard douche.

Hoeveel bespaart een spaardouche?

Een ouderwetse douchekop laat zo’n 10 liter per minuut door. Een stortdouche kan wel meer dan 20 liter doorlaten. Waterbesparende douchekoppen laten ongeveer 4,5 liter tot 8,5 liter door. We willen geen comfort inleveren en gaan van 7,5 liter per minuut uit. Dan gebruik je dus 7,5 i.p.v. 10 liter en zo bespaar je eenvoudig 25% op water, gas en geld. Het gezin van 4 personen bespaart zo per jaar 82 euro. Dat is op de levensduur van 20 jaar van de badkamer 1640 euro. Als je niet al te handig bent kost het vervangen van de douchekop je 10 minuten tijd.

Verbruik douchekoppen
type douchekop
luxe*
standaard
spaar

liter per minuut
15
10
7,5
liter
liter per dag p.p.
75
50
37,5
m3
gas per dag p.p.
0,38
0,25
0,19
m3
liter per jaar p.p.
27.375
18.250
13.687
liter
gas per jaar p.p.
137
91
68
m3
kosten per jaar p.p.**
123
82
61
euro
kosten per jaar gezin 4 pers.
492
328
244
euro
kosten voor gezin in 20 jaar
9.840
6.560
4.880
euro
kosten per douchebeurt van 8 minuten
0,54
0,36
0,27
euro
*stort-, regen-, paneeldouches e.d.
** waterprijs 1,50 euro per m3, gasprijs 0,60 euro per m3

Welke douchekop moet ik kopen?

Eenvoudige Best Saver douchekop met krachtige straal.

Helaas wordt maar bij weinig douchekoppen het waterverbruik vermeld. Misschien is dat juist een goede reden om hem niet aan te schaffen want waarschijnlijk vindt de fabrikant dit geen goed verkoopargument. De douchekoppen van Grohe zijn allemaal redelijk zuinig en Hansgrohe heeft een zuinige ecosmart serie.

Om echt zeker te zijn wat de douchekop in jouw situatie verbruikt kun je het zelf testen. Laat je douche een minuut lang in een emmer met maatverdeling sproeien. Doe daarna het zelfde met de nieuwe spaardouche en je ziet precies wat hij bespaart.

Waterbesparende Grohe Tempesta hoofddouche.

Als de douchekop een groene Kiwa ‘laag verbruik’- sticker heeft weet je zeker dat hij getest is op kwaliteit en dat het verbruik laag is.

Let bij aanschaf in elk geval op de ‘volumestroomklasse‘. Dit is een letter waaraan je ongeveer kunt afleiden hoeveel water de douchekop doorlaat.

volumestroomklasse douchekoppen
klasse liter per minuut*
Z 4,2 – 6,9
A 6,9 – 8,7
S (standaard) 8,7 – 11,5
B 11,5 – 14,4
C 14,4 – 17,3
D 17,3 – 21,9
*bij stromingsdruk van 100 kPA (1 bar)

Als je huidige douchekop goed bevalt kun je deze waterbesparend maken door een doorstroombegrenzer tussen de kraan en de doucheslang te plaatsen. Dit is een simpel plastic ringetje met een klein gaatje die de doorstroming van water vermindert. De douche kan hierdoor wel minder krachtig worden.

Let op: de douche blijft koud.

Een spaardouche kan soms zo weinig water doorlaten dat de geiser of combiketel niet aanslaat of maar af en toe even aanslaat. Bij moderne badgeisers en ketels zal dit niet snel gebeuren maar voor de zekerheid kun je bij de winkel vragen of je de spaardouche in dat geval terug mag brengen.
Andersom kan het bij luxe watervretende douchekoppen voorkomen dat de capaciteit van de ketel en van de waterleidingbuizen niet toereikend is. De douche kan dan geen krachtige straal produceren en het water kan niet goed op temperatuur komen, vooral als elders in huis een warme kraan wordt opengedraaid. Bij relatief zuinige luxe douches komen deze problemen minder snel voor.

Tot slot

Als je je badkamer gaat verbouwen let dan zeker op het verbruik van de nieuwe douchekop. Je kunt er een flink deel van de verbouwing mee terugverdienen.
Als je nog niet aan een verbouwing toe bent, kijk dan eens hoeveel je huidige douche verbruikt door de douchekop een minuut lang op volle kracht in een emmer te laten sproeien. Als het meer dan 8 liter per minuut is, overweeg dan een waterbesparende douchekop te kopen.

Tips
 1. Vraag de winkelier of je de douchekop terug mag brengen als hij niet werkt met jouw ketel of als hij niet genoeg bespaard.
 2. Let bij aanschaf op de volumestroomklasse. Ezelsbruggetje: Z = zuinig, A = aardig zuinig, S = standaard.
 3. Een douchekop met een groene Kiwa laag verbruik-sticker is getest zuinig.
 4. Test het verbruik van de douchekop door een minuut lang in een emmer te sproeien.
 5. Douche eens wat korter.
 6. Wil je korter douchen maar lukt het niet? Gebruik een kookwekker.
 7. Vrekkentip: Duurt het lang voordat het water warm wordt? Vang het koude water op in een emmer om b.v. je toilet door te spoelen.
 8. Zet de kraan uit tijdens het inzepen.
 9. Zet de kraan eens op een lagere stand.
 10. Neem zomers eens een koude douche. Verfrissend als je er aan gewend bent.
 11. Een bad kost veel meer water dan een douche.
 12. Met een warmte-terug-win systeem kun je de warmte uit het douchewater hergebruiken. Zo’n systeem is wel vrij kostbaar.

19 reacties op waterbesparing in de douche

 • Annet

  Ik wil u een tip om te besparen met douchen niet onthouden: ik douche sinds een paar weken met behulp van een emmer en een waterkannetje (in India geleerd, waar veel mensen zich op die manier douchen). Dat betekent: ik heb een emmer gevuld met 10 liter warm water, en met een kannetje giet ik het water over me heen (en nog besparender is het als ik boven de emmer sta en een deel van het water weer terug laat komen in de emmer!). 10 liter warm water is voldoende om mijn haar te wassen, mij te ‘douchen’ en mij schoon en fris te voelen! Als ik dan lees dat een normale, gemiddelde douche 50 liter water kost, bespaar ik nu 40 liter water per keer! Ik douche mij zoals de meeste mensen elke dag, dus dat is een besparing van 365 x 40 liter = 14600 liter per jaar!

  • Robbert

   Het is misschien wat primitief. Maar het resutaat is er wel naar. Hier kan geen moderne douchekop tegenop.

  • Jelle

   Je kan je ook de wasbak vol laten lopen, en je met dat water wassen. Kost maar een liter of 4. Desnoods doe je je er een liter kokend water uit de fluitketel/waterkoker bij, hoeft de combiketel ook niet aan te floepen.

   Alternatief is inzepen met water in de wasbak, en dan even afspoelen onder de douche.

   Het eerste (opwarmende) douchewater kun je in een emmertje opvangen, daar is de kou immers ook vanaf, en dat gebruiken om iets in huis schoon te maken. Scheelt weer een paar liter…

  • baas

   Er is nog een betere optie.
   namelijk dit: http://www.upfallshower.com/modellen–prijzen.html
   Die dingen circuleren het water dat je gebruikt waardoor je slechts een paar liter nodig hebt, dat niet steeds opnieuw verwarmd hoeft te worden.

   Ze zijn echter schrikbarend duur, maar een beetje knutselaar weet dat het neerkomt op een waterbak met een filter zoals dit: http://www.beest.nl/nl/vijver/vijverfilters/filters/gerven-van/undercover-10-000—uv-c-11-watt/g32/p2926/ plus een douchkop op een waterpomp.

  • bolleke

   Kom zeg! Haren wassen bestaat uit drie fasen: 1. natmaken; 2. doorsoppen; 3. uitspoelen. Bij het doorsopen kan de kraan gewoon helemaal dicht. Het natmaken kost c. 15 seconden, dus 1 liter water. Het uitspoelen duurt een halve minuut en dan verbruik ik nogmaals 2 liter water. In toaal drie liter, zonder te emmeren.

 • sven

  Dan ben je mooi gek

 • Ik breng tip 10 al (koude douche) enkele jaren in praktijk. ‘s Zomers met ‘koud’ water douchen. Sinds dit jaar ook in de koude maanden. Het bevalt prima. Het is even wennen en even doorbijten, maar nu weet ik niet beter meer. Het water vang ik op door in een bovenmaatse emmer te gaan staan. Ik verbruik per douchebeurt ongeveer 7 liter water die ik hergebruik door het toilet door te spoelen.
  Tip voor mensen die ook koud douchen overwegen: doe het geleidelijk. Warm beginnen, en dan vervolgens de thermostaatkraan steeds wat kouder en op het einde helemaal koud. Na enkele keren durf je het aan om met koud water te beginnen. Voelt fantastisch!

 • bart

  Lijkt mij zeer comfortabel. Misschien nog je scheten opvangen en gebruiken om te koken ofzo

 • is een stoRtdoucheset van de aldi of de marskramer nu zuinig met water of niet????????

 • Als wij onder de douche stappen laten we hem eerst warm worden (±30 seconden), laten ons dan nat worden en zet hem dan uit. We smeren ons helemaal met zeep/shampoo in en zetten dan de douche weer aan om ons heerlijk af te spoelen. Kost bij elkaar zeker weten minder dan drie minuten.
  Zo verbruiken met z’n tweeën niet meer dan 45 kuub water per jaar en het zal zeker ook gas schelen.

 • Dat is ook een goede tip. En iets comfortabeler dan met een emmer, alhoewel dat wel echt de meest effectieve bespaartip is! Voor meer bespaartips zit je vanaf maandag gebakken, want dan begint de week van de energierekening! Je krijgt allemaal snel uitvoerbare tips, advies op maat etc, maar je kan ook voor eur 2500.- aan energiezuinige apparaten winnen! kijk op http://www.weekvandeenergierekening.nl

 • Leuk om te weten

  Misschien goed om te weten. 85% van alle menselijk waterconsumptie is afkomstig van voedselconsumptie, 10% van non-foodconsumptie en 5% van watergebruik in huis. Dat betekent dat je water footprint dus flink wordt vergroot wanneer je producten koopt die voor de productie veel water nodig hebben.

  Een klein voorbeeldje: Het kopen van één kilo chocolade kost gemiddeld 24000 liter water…

 • thevilla

  Ik heb in de keuken en de badkamers een warm waterknop.
  Je drukt er op en 1 minuut later is er gelijk warm water.
  Dat voorkomt dat veel nog te koud water nodeloos weg stroomt.

 • Karin

  Waar koop je zoiets en hoe zit het eruit. Hoe werkt het?

 • c.a.oostveen

  Ikzelf woon in een huis (incl. tuintje) met een grondoppervlakte van 100 m2,
  met een gemiddelde ontvangst van regenwater per jaar van 80 m3.
  Het lijkt mij zeer verantwoord dit minimaal als mogelijk maximum te beschouwen voor mijn drinkwatergebruik, waarbij ik niemand tekort doe.Het is aan de waterleidingsbedrijven om te zorgen voor een goede verwerking vade aan ons aangeboden hoeveelheid regenwater. Eigenlijk zie ik de noodzaak van zuinig gebruik van drinkwater niet zo. Kennelijk wordt
  er onzorgvuldig omgesprongen met de ons gratis aangeboden hoeveelheid
  regenwater.

 • Scheffers

  Ben in bezit van een regendouche, Bij de aansluiting van de douchekop een simpel jasknoopje met vier gaatjes en extra rubberringetje geplaatst. Op een goedkope manier een simpele waterbespaarder en toch comfortabel douchen.

 • Jan

  Ik gebruik al sinds 1989 de Best Saver zoals boven afgebeeld. Perfect!!

  gr, Jan

 • Michael

  Ik laat altijd de mengkraan van de wasbak naast de douche enkel warm water halen waarmee ik mijn tanden poets, zodra dit er is zet ik die uit en doe dan de douchekraan (thermostaatkraan) aan. Dan is het water direct warm en scheelt het een paar liter koud water bij het wachten op warm water (de ketel hangt nogal ver weg).

 • fred

  ik heb een regendouche en het het verbruikt een 140 kuub water per jaar (wat makkelijk 70 had kunnen zijn met een spaar douche

  maar een kuub water kost 1,02 euro wat dus uitkomt op 71,4 euro extra per jaar tegenover een spaardouche

  nu heb ik een wtw (warmte terug wining) gemaakt, zo loopt de koude water leiding door de afvoerpijp zo verwarmt het koude water voor en heb ik dus minder gas nodig. een m3 water verwarmen om te douchen kost 2.85 euro

  met mijn wtw verbruik ik ongeveer de helft aan gas dus bespaar ik heb 1.425euro x 140 = 199,5 euro

  70m3 water met spaar douche en wtw
  142.80 euro aan water
  99.75 euro aan gas
  ——–
  242.55 euro pj, 20,21 euro per maand

  70m3 water met spaar douche
  142.80 euro aan water
  199.50 euro aan gas
  ——–
  342.30 euro pj, 28,52 euro per maand

  140m3 met regen douche met wtw
  285.60 euro aan water
  199.50 euro aan gas
  ——–
  485.10 euro pj, 40.42 euro per maand

  140m3 met regen douche zonder wtw
  285.60 euro aan water
  499 euro aan gas
  ——–
  684.60 euro pj, 57.05 euro per maand

  conclusie.. het is toch best duur :p

Reageer