vloerisolatie

De meeste warmte in de woning ontsnapt via muren en dak. Deze staan in direct contact met de buitenlucht. Maar ook via de vloer gaat nog nog heel wat warmte  verloren. Naast het warmteverlies krijg je door een koude vloer ook koude voeten waardoor je geneigd bent de verwarming hoger te zetten dan noodzakelijk is. Je voeten zullen er echter niet veel warmer door worden.

In verwarmde ruimtes bespaar je zo’n 4 m3 gas per m2 vloeroppervlak. Als je de isolatie zelf aanbrengt heb je deze binnen een jaar of 4 terugverdient. Sommige bronnen denken echter dat er wel tot 10 m2 bespaard kan worden omdat naast het berekende warmteverlies door de vloer ook het oncomfortabele gevoel verdwijnt en omdat de stooktijd per dag en het stookseizoen verkort worden.

Vloerisolatie is meestal vrij eenvoudig aan te brengen en doordat het gevoel van comfort meteen een stuk verbeterd kan de besparing in verwarmingskosten wel eens groter zijn dan je denkt. Isolatiemateriaal kan aangebracht worden onder de vloer, boven de vloer of op de bodem van de kruipruimte. Isolatie van de vloer geeft meer besparing dan bodemisolatie. Hoe je de vloer het beste kunt isoleren hangt af van de aanwezigheid van een kruipruimte en de hoogte daarvan.

Bodemfolie voor een droge kruipruimte

Als de bodem van de kruipruimte uit grond of zand bestaat kun je deze het beste eerst bedekken met een stevige plastic bodemfolie. Je krijgt hiermee een droge schone ondergrond waarop het veel prettiger werken is. Je voorkomt meteen optrekkend vocht en verlaagt de concentratie radon. In een droge kruipruimte hebben houtrot, schimmels en corrosie geen kans en het binnenklimaat in de hele woning gaat er op vooruit. Verwijder eerst stenen en scherpe voorwerpen en probeer de grond een beetje vlak te maken. Breng dan de bodemfolie aan en zet deze met pluggen vast aan de opstaande muren.

Een kruipruimte met bodemfolie en thermokussens van Tonzon.

Isoleren onder een houten vloer

Als de kruipruimte hoog genoeg is om in te kunnen liggen (Vanaf ongeveer 40 cm) kun je isolatie aan de onderzijde aanbrengen. Bij een houten vloer kun je glas- of steenwol aanbrengen tussen de balken. Vlas is een milieuvriendelijk alternatief voor glas- en steenwol. Zorg dat de wol goed klem zit en hou het op zijn plaats door onder de balken latten te spijkeren of nylon draad te spannen. Gebruik geen dampremmende laag, dan kan het vocht uit de woning gewoon door de houten vloer en de isolatie naar de koude kruipruimte trekken en daar door ventilatie afgevoerd worden.

Piepschuimplaten (eps) aanbrengen kan ook. Dit werkt wat schoner maar de naden en kieren vullen niet zo mooi op als bij wol. Piepschuimplaten kun je ook bevestigen met speciale pennen die je door de plaat heen prikt.

Een minder bekend, en iets duurder, isolatiemateriaal voor de onderkant van een vloer zijn thermokussens. Dit zijn lange luchtkussen van alumiumfolie die redelijk gemakkelijk en zeer schoon zijn aan te brengen. Je kunt ze bestellen bij Tonzon en krijgt ze als klein pakketje thuis gestuurd. Omdat de folie zo dun is, is er weinig grondstof nodig en wordt er weinig energie gebruikt voor productie en vervoer. Ze worden tussen de balken geniet en zakken dan langzaam uit tot luchtkussens. De isolerende werking ontstaat door de stilstaande lucht in de kussens en de reflectie van de folie.

Isoleren onder een betonvloer

Ook onder een betonvloer kun je ook eenvoudig glaswol, steenwol of eps-platen monteren met pennen die je dan eerst onder de betonvloer plakt. Lijmen kan ook, de platen zijn dan later wel moeilijk te verwijderen. Ook wordt wel purschuim tegen de onderkant van een betonnen vloer gespoten. Dat isoleert goed maar je moet dit door een gespecialiseerd bedrijf laten aanbrengen. Ook de thermokussens kunnen onder een betonvloer gehangen worden.

Bodemisolatie

Als de kruipruimte te laag is kun je de vloer aan de bovenkant isoleren of de kruipruimte vullen met piepschuimkorrels, kleikorrels of schelpen. Dit wordt meestal gedaan door een gespecialiseerd bedrijf. Er ontstaat dan een isolatielaag die tevens het vocht uit de bodem tegenhoud. Het isoleert minder goed dan vloerisolatie omdat koude ventilatielucht nog gewoon onder de vloer langs stroomt. Een nadeel is ook dat leidingen e.d. onbereikbaar worden. Door de korrels in plastic zakken te laten zitten, die je indien nodig kunt verwijderen, blijft de ruimte nog enigszins bereikbaar. Probeer ook het opgaand werk (de muren) te isoleren maar pas op dat ventilatieroosters niet geblokkeerd worden.

Vloer zonder kruipruimte isoleren

Bovenkant vloer isoleren met harde Rockwool steenwolplaten

Als je geen kruipruimte hebt kan de vloer niet aan de onderzijde geisoleerd worden tenzij je de hele vloer uitbreekt. Als je vloer zijn beste tijd gehad heeft of als je vloerverwarming wilt aanleggen is dit misschien te overwegen. Anders is eigenlijk alleen het aanbrengen van stevige isolatieplaten aan de bovenzijde de enige oplossing. De platen kun je weer afwerken met planken, osb- of underlaymentplaten of beton om weer een stevige vloer in je kamers te krijgen. Voor extra stevigheid kun je eerst een frame van houten balkjes met de zelfde dikte als je isolatie op de bestaande vloer aanbrengen en de isolatie hier strak tussen aan brengen.
Het grote nadeel van het isoleren aan de bovenkant is dat de vloer hoger wordt. Met 5 cm isolatie en 2 cm afwerkvloer wordt de vloer al 7 cm hoger. Je zult alle deuren in moeten inkorten of met kozijn en al hoger plaatsen en misschien radiatoren hoger moeten plaatsen.
Omdat je zo weinig mogelijk wilt ophogen kun je het beste kiezen voor een isolatiemateriaal wat bij geringe dikte al goed isoleert, zoals hardschuim platen.

Benodigde isolatiedikte voor R= 3,5 m2.K/W. Bron Kingspan

Isolatiematerialen voor vloer
Glas- of steenwol
Redelijk milieuvriendelijk en goedkoop product. Is gemakkelijk naadloos aan te brengen. Vooral glaswol irriteert op de huid in de luchtwegen. Draag bedekkende kleding, handschoenen en een mondkapje. Vlas
Het milieuvriendelijke alternatief voor glaswol en steenwol. Vlas is iets duurder maar irriteert niet bij de verwerking en is sterk vochtregulerend. Het moet wel behandeld zijn tegen schimmel.

Thermokussens
Luchtkussens van aluminiumfolie die onder de vloer gehangen worden. Milieuvriendelijk want er is heel weinig materiaal nodig. Isoleert door stilstaande lucht en reflectie. Schoon en eenvoudig aan te brengen met een nietmachine.

EPS of XPS-platen
De bekende piepschuimplaten. Schoon en makkelijk verwerkbaar. Voor onder of boven de vloer. Je moet wel heel precies werken om geen kieren te krijgen. De meeste platen zijn geschikt als ondergrond voor een houten of betonnen vloer.

Isolatiematerialen voor bodem
Schelpen
Mits duurzaam gewonnen kan een laag schelpen op de kruipruimtebodem worden gelegd. Het houdt vocht en stank tegen en isoleert, zij het minder dan piepschuim. Als de laag dik genoeg is blijft de kruipruimte zo droog dat er minder ventilatie nodig is. Daardoor wordt de isolerende werking iets versterkt. Vochtige lucht wordt naar de onderste lagen schelpen afgevoerd waar het condenseert. De ventilatie helemaal afsluiten is niet verstandig en mag vaak ook niet als er gasleidingen door de kruipruimte lopen. Wettelijk is bepaalt hoe groot de ventilatie-openingen moeten zijn. Kleikorrels
Gebakken gexpandeerde kleikorrels isoleren doordat ze veel lucht bevatten. Er is een dikkere laag nodig dan bij eps-korrels voor isolatie en vochtwering. Het rot niet en is onbrandbaar.

EPS korrels of chips
Stukjes piepschuim die in de kruipruimte worden geblazen. Ook hier geldt dat bij een dikke laag minder ventilatie nodig is. Een voordeel is ook dat als er water op de bodem staat, het piepschuim gaat drijven.

Tips vloerisolatie
 1. Informeer of er subsidie mogelijk is maar laat het isoleren van de vloer hier niet van af hangen.
 2. Zorg er voor dat ventilatieroosters niet afgedicht worden. Ventilatie is belangrijk voor de afvoer van vocht en schadelijke stoffen.
 3. Dicht ook naden en kieren in de vloer om tocht uit de kruipruimte te voorkomen
 4. Vergeet niet het luik naar de kruipruimte te isoleren met b.v. een piepschuimplaat.
 5. Breng de isolatie zonder kieren aan. Dicht kieren met wol, schuim of tape.
 6. Gebruik bij verwerken van glas- en steenwol beschermende kleding en een mondkapje.
 7. Als je vloerverwarming neemt is vloerisolatie een must. Zou je de vloer niet isoleren dan verdwijnt bijna 50% van de warmte naar de kruipruimte

12 reacties op vloerisolatie

 • R.A. Pop

  Hoe kom ik aan piepschuimkorrels?

  mvg, Robert

 • Gommers

  Er zijn 2 varianten

  Bodemisolatie ( het bedekken van de bodem )minder rendabel door ventlatie verlies de kruipruimte moet geventileerd blijven.

  Vloerisolatie ( aan de onderzijde van de vloer ) aangezien er in de vloer nogal wat doorvoeren/gaten zitten ( gasleiding/waterleiding/afvoer toilet/gootsteen/verwarmingsleidingen) het zijn er al snel 20 is de enige juiste isolatie naadloos en luchtdicht.

  Denk maar eens aan uw raam kozijn die kitten men af en men zorgt dat het glas sluit zodat er geen kieren aanwezig zijn.

  Zodoende is polyurethaanschuim het enige juiste product.

  http://www.maatwerk-isolatie.nl/vloerisolatie/producten/polyurethaanschuim-beton.html

  Dit kan ook bij houten vloeren toegepast worden is de vloer dampdicht aan de boven zijde dan is dit op te lossen middels een isolatienet.

 • jckroon

  mijn kruipruimte is 60cm dieper dan onder mijn huiskamer,kruipruimte zit in mijn keuken en ik heb mijn keuken betegeld dus steenkoude voeten,tegen de onderkant van mijn keukenvloer zit piepschuim tegen aan en nog stervenskoud wat doe ik hieraan?

 • Lammers

  Tegels voelen inderdaad vaak koud aan als je geen vloerverwarming hebt. Niet veel aan te doen denk ik. swinters een kleedje over de vloer? Of houten vloer over de tegels? Voelt het in elk geval warmer aan.

 • Wes

  Hartelijk dank voor het uitgebreide verhaal over isolatie. U schrijft onder andere dat je bij een houten ondervloer gebruik kunt maken van EPS als isolatiemateriaal. Op andere websites lees je weleens dat het juist afgeraden wordt om onder een houten ondervloer te isoleren met EPS, aangezien dit niet volledig dampopen is en als je dan een dampremmend vloer bovenop de ondervloer hebt liggen (lees parket vloer of laminaat) dat er dan de kans bestaat dat er houtrot ontstaat. Vandaar dat ik benieuwd ben wat u advies hierover is? M.a.w. zou u EPS isolatiemateriaal weghalen bij een houten ondervloer of kan dit blijven liggen?

  Alvast dank voor uw reactie.
  Wes

 • levinga.

  hoe plaatst men steenwol, wat is de bovenkant/onderkant?

 • kinkel

  Ondervloer ca.35 m2 licht(grondsoort) moor/veen die soms stank geeft en kou. willen schuimkorrels tot dikte 300mm. auto kan op oprit staan en hebben in bouwmuur ventilatiegaten van 100 mm zitten. wij hebben geen vocht heefdt u alternatieve ? graag prijsopgave. Woonplaats Twist (Duitsl) grens emmen/coevorden

 • roos

  ik heb houtenbalken met daarop zwaluwstaart platen en beton , vloerverwarming en tegels. Tussen de houtenbalken 6-8cm steenwolplaten voor de vloer. De kruipruimte is regelmatig vochtig en daarom is de bodem afgedekt met zwaar plastiek (wat overigens de vloer veel droger maakt). kruipruimte is voldoende om goed in te werken. fundering is bekleed met 8-10cm piepschuim. Er is goedeventilatie.

  Ik overweeg of meer isolatie er onder aan te brengen of dampremmend of zilverkleurige (reflecterende)folie. wat is volgens u een goede optie?
  bedrijven noemen meestal hun produkt

 • saskia

  Hallo, Ik woon in een poortwoning, een zwevend appartement boven een toegangspoort. Ik wil graag de vloer isoleren naar een waarden van R >2,5 ivm subsidie. Bovenvloer is nog te leggen laminaat. Tevens wil ik een rubberen ondervloer ivm geluiddemping gebruiken. Wat adviseren jullie me mbt de isolatie van de ondervloer?

 • Mike

  Door luchtdicht bouwen kun je ook veel geld besparen. Wij hebben afgelopen maand ons oudere huis opnieuw geïsoleerd en zijn inderdaad zeer tevreden met het resultaat. Vooral ook om het feit dat we nu minder gebruik maken van onze kachel.

 • margreet

  Wij maken een tuinhuisje geschikt als logeerplek. Wanden en dak worden gemaakt van twee lagen hout met vlas ertussen.

  Er is een vloer van beton, niets erop of eronder.
  Kunnen we daarop een beperkte isolatielaag aanbrengen?
  Hoe hou je het beste rekening met vocht?

Reageer