milieuvriendelijk schoonmaken met azijn

Voor elk schoonmaakklusje in huis is tegenwoordig wel een gespecialiseerd product te koop. Fornuisreiniger met multi shine pearls en wc-reiniger met extra bling bling, en elk half jaar is de formule weer verbeterd. Deze producten worden je met zo veel reclame opgedrongen dat je bijna zou vergeten dat ouderwetse middelen vaak net zo goed werken. Oma kreeg vroeger bijna alles schoon met alleen groene zeep, soda en azijn. Ze was hier aanzienlijk goedkoper mee uit en -zonder dat ze het wist- milieuvriendelijker.

Schoonmaken met azijn.

Schoonmaken met azijn.

Schoonmaakazijn is zo’n vertrouwd wondermiddel dat heel wat schoonmaakmiddelen overbodig maakt. Schoonmaakazijn lost kalk en vet op en is daarom een goede allesreiniger. Het kan daarnaast voor tal van andere klusjes gebruikt worden. Op internet zijn honderden tips te vinden over wat je allemaal met azijn kunt doen. Mieren verjagen, was verzachten, onkruid bestrijden, kippen kalmeren, vlees mals maken, brandneteljeuk verzachten, sanitair ontstoppen, hoofdluis bestrijden, groenten conserveren en natuurlijk het gebruik bij de bereiding van eten.

Azijn is een mengsel van azijnzuur met water. Schoonmaakazijn bevat meer azijnzuur (8%) dan natuurazijn (4%) en is daarom beter geschikt als schoonmaakmiddel. Als je natuurazijn gebruikt voor schoonmaken gebruik dan de witte, die laat geen vlekken na. Schoonmaakazijn kan methanol bevatten en kan daarom beter niet voor voedselbereiding gebruikt worden. Onderstaande tips beperken zich tot de reinigende functie van azijn.

Azijn als allesreiniger

 • Maak ramen, kozijnen en spiegels streeploos schoon met lauw water met een scheut schoonmaakazijn.
 • Dat geldt ook voor vetaanslag in de keuken op aanrecht, tegels, fornuis en afzuigkap.
 • Een emmer lauw water met schoonmaakazijn maakt ook je laminaat streeploos schoon.
 • Vlekken in tapijt of op muren kun je behandelen door te deppen met een doekje azijn.

Azijn als ontkalker

 • Ontkalk je waterkoker door deze een nacht met verdunde schoonmaakazijn te vullen.
 • Laat je koffiezetapparaat een paar keer doorlopen met (verdunde) (schoonmaak)azijn. Goed naspoelen met water.
 • Douchekop verstopt met bruine kalk? Een nacht in een bakje (verdunde) schoonmaakazijn en hij is weer als nieuw.
 • Kalkaanslag op een kraan verwijder je door een doekje met azijn om de kraan te wikkelen. Na een paar uur kun je de kalk te lijf met een tandenborstel.

Azijn als sanitairreiniger

 • Met azijn maak je de hele badkamer blinkend schoon.
 • Reinig badkamertegels met een scheut azijn op een uitgewrongen doek. Even in laten werken en schoonspoelen.
 • Verwijder bruine kalkaanslag in de wc-pot door deze een nacht in te laten weken met azijn.
 • Maak voegen weer wit met een tandenborstel en azijn.
 • Glazen douchedeuren inwrijven met schoonmaakazijn, kwartier of langer in laten werken, uitwrijven en afspoelen. Eventueel een paar keer herhalen.

Azijn als wasverzachter

 • Door een scheutje natuur- of schoonmaakazijn door het laatste spoelwater te gooien (of in het wasverzachterbakje) wordt de kalk van het kraanwater uit de textiel gespoeld en wordt de was zacht zonder chemische geurtjes.
 • Met azijn blijft gekleurde en donkere was langer mooi. Bovendien worden ook de laatste zeepresten beter opgelost, dat is wel zo prettig voor je huid.

Gebruik de azijn niet samen met wasmiddel. Ze neutraliseren elkaars werking en in sommige wasmiddelen zit soda wat samen met azijn erg gaat schuimen.

Azijn als wasmachine-ontkalker

 • Het scheutje azijn houdt je wasmachine ook kalkvrij en dood bacterien. Als je een paar keer per jaar de wasmachine op hoge temperatuur laat draaien met een liter azijn blijft de machine kalk- en schimmelvrij. Als je meteen wat vuile was laat meedraaien sla je twee vliegen in in klap.

Azijn als luchtverfrisser

 • Nare geurtjes, verflucht en baklucht verdwijnen als je een schaaltje azijn in de ruimte zet. Een pannetje water met wat azijn op het vuur en je hebt geen last van vette baklucht. Maak na het bakken het aanrecht schoon met een scheutje azijn en de baklucht is snel verdwenen.

Tip: Vul een gebruikte spuitflacon met schoonmaakazijn. Je kunt het dan gemakkelijk gebruiken voor allerhande tussendoor schoonmaakklusjes of als onkruidverdelger.

Als het schoonmaken of ontkalken niet meteen werkt laat de azijn dan 15 minuten of langer inwerken.

Let op: Azijn lost kalk op en is daarom niet geschikt voor kalkhoudende materialen zoals natuursteen of kalkhoudende voegen.

14 reacties op milieuvriendelijk schoonmaken met azijn

 • ECHT Milieuvriendelijk schoonmaken doe je door goede bacteriën in te zetten in schoonmaakmiddelen in plaat van zware chemicaliën. De productie, het gebruik en het lozen van de traditionele schoonmaakmiddelen belast os milieu zwaar en is tevens achterhaald. Nog niet van de ECHTE duurzame manier gehoord? Download on brochure op de website en verdiep jezelf in de nieuwe manier van schoonmaken. Of neem gerust contact op.. Ons team van duurzame ondernemers (Lees vaders) staat klaar om te laten zien hoe dit anders kan.

 • francis

  Geachte,
  Ik dacht een oplossing gevonden te hebben voor het ontkalken van onze wc. Azijn met zout, cola, enz… Ik heb alles al gedaan om die kalkaanslag te verwijderen, maar de hoeveelheden die ik zou moeten gebruiken, daar vind ik weinig van. Dus alles blijft voorlopig met kalkaanslag staan, maar ik laat me niet doen. Ik blijf alles uittesten zolang het maar geen dure grap wordt. Kunnen jullie me nog een paar producten aanraden die ik zou kunnen gebruiken. Ik ben niet vies van met mijn handen in een wc pot te gaan om die netjes te maken.
  Hartelijk dank bij voorbaat.
  Met vriendelijke groeten,
  Francis.

 • 26916105

  Dat had ik nou ook. Huis gekocht en het toilet boven zat helemaal vol met kalk. echt heel smerig. Ook wel azijn in gedaan, maar ging niet weg. Toen helemaal schoon gekregen met ontkalker gel van Roveq. Was niet duur en hartstikke makkelijk. Kwam daar ook uit omdat hun spullen niet belastend zijn voor het milieu.

  • Joost

   Hallo

   Ja, Wel heel makkelijk alle vol kalk verwijderen. Als hele 1 of 2 liter in wc gooien en Azijn blijft natuurlijk 5 – 8 uren hangen. ( Inwerken ) Daarna met borstel… Wow. Brandschoon! 😉

 • mart

  Ik heb ook een groot probleem. Ik heb gisteren bij het schoonmaken van mijn wasmachine 2 fouten gemaakt. Ik wilde de wasmachine op 95 graden droog wassen met schoonmaakazijn. Ik heb echter de schoonmaakazijn in het bakje gedaan waar normaal gesproken de vloeibare wasmiddel ingaat en dus niet in het bakje van de wasverzachter. Is dit erg?

  Dan nu het grootste probleem denk ik:

  Ik heb de noodaftapslang helemaal uit de wasmachine gehaald waardoor ik hem los in mijn handen had. Vervolgens toen al het water uit het schoepenrad was heb ik de noodaftapslang weer teruggeduwd waar die vandaan kwam met het dopje er weer op.

  Vervolgens ging ik de was (zonder inhoud) draaien om de wasmachine schoon te spoelen. Helaas kwam al het water onder de wasmachine vandaan! En dus niet in het schoepenrad of direct door naar de leiding! Waardoor heel mijn badkamer vol met water (ongeveer 30 liter zal het zijn geweest) stond. Ik heb geen idee hoe de noodaftapslang normaal gekoppeld staan en aan wat dat dan gekoppeld zou moeten staan. Ik kan het bakje volgens mij ook niet eruit klikken of losschroeven, of kan de onderkant van de wasmachine eraf worden gehaald? Het zal toch niet zo zijn dat doordat ik het slangetje iets te hard eruit heb getrokken de wasmachine voorgoed kapot is?

  Ik hoop dat er iemand mij kan helpen met dit probleem. Mijn dank is groot. Nu kan ik niet meer wassen!

 • Ik lees over het schoonmaken van de voegen in de badkamer, deze zijn bij ons bruin geworden. Kan dit nu wel of niet met azijn? Omdat er staat dat het niet geschikt is voor kalkhoudende materialen, dat zijn mijn badkamer tegels toch ook neem ik aan?

  Mooie tips verder..

  • BJ

   @Gerard,

   Bruine vieze voegen zijn simpel schoon te maken met bleekwater (stink als de …., maar werkt gewoon erg goed en doe 1 muurtje per keer bijv. elk weekend 1 muurtje).
   Je doet onverdund bleekwater in een spuitflacon en spuit een rij voegen in. Dan met een harde borstel bijv.een nagelborstel of iets dergelijks schrobben en dan steeds de bortsel even in een emmer heet water dompelen, dan word ie net zo zwart en zie je beter wat je schoonmaakt.
   Als je dat gedaan hebt goed afspoelen met warm water en even droog wissen en met een handdoek nawrijven. Als alles weer doorg is naa een poosje zijn je voegjes weer grijs.

  • Hans

   Hoi,
   Tegels zijn van een glazuurlaag voorzien. Azijn geen probleem hoor. Poosje laten inweken en schrobben maar!

 • Alfred

  Als ik schoonmaakazijn ga gebruiken voor de groene aanslag op de bestrating weg te halen, moet deze dan nog weggespoeld worden? Is dat niet schadelijk voor gras en planten?

 • M

  Nee vooral niet wegspoelen. Puur onverdund op de stoep spuiten op een dag dat het lekker zonnig weer is. Dat versterkt te werking. Achter in de tuin staan bij ons buxusstruiken en die hebben nergens last van. We doen ‘t al jaren.

 • Els

  Wat ook goed helpt tegen groen aanslag op de bestrating is wat zand. Flink er over heen schuren met de bezem en boender en de aanslag is gelijk een stuk minder.
  Goedkoop en milieu-vriendelijk (ook voor de tuinplanten beter dan schoonmaakazijn).

 • Eddy Maes

  Als je hardnekkige kalk en vuil wil wegkrijgen met azijn, moet je azijn opwarmen in water (heet!) en dan op het verontreinigde deel gieten en schrobben met een borstel.
  Daarna hou je het proper door regelmatig (dagelijks) azijn te vernevelen. Zo hou je douche, lavaba, wc in topconditie en zo glad als glas.
  Ik gebruik geen chemische middelen meer

Reageer