kleine windmolen rendabel?

Als je zelf je elektriciteit wilt opwekken kan een windmolen een alternatief zijn voor zonnepanelen. Of een aanvulling. Een kleine windmolen is met mast en wieken maximaal 15 meter hoog. Je moet er wel de ruimte voor hebben, geen buren die protesteren, een vergunning en liever geen obstakels die de wind hinderen. Maar is een windmolen rendabel?

Hoe groter de windmolen hoe meer rendement.

Windmolen vs. zonnepanelen

Windmolens bevatten bewegende delen en zijn daarom storingsgevoeliger dan zonnepanelen die maar wat op het dak liggen te liggen. De bewegende delen zorgen ook voor slijtage. Op windstille dagen draait een windmolen helemaal niet. Een zonnepaneel levert altijd nog wat energie op zwaar bewolkte dagen, maar ‘s nachts weer niet. Een windmolen kan geluidsoverlast veroorzaken. De kostprijs per kWh is bij een windmolen hoger dan bij zonnepanelen.

Met een eigen windmolen maak je je zelf wel onafhankelijker net als met zonnepanelen. Met de dreigende energietekorten is het waarschijnlijk dat energieprijzen de komende jaren gaan stijgen. Een windmolen neemt verder nauwelijks plaats in. De voet is enkele decimeters in omtrek.

Windmolens getest

Uit testen blijkt dat je beter niet aan een kleine windmolen kunt beginnen. Windmolens voor thuis zijn gewoon te klein om efficiënt te zijn. Een grote windmolen is veel efficiënter. Dat blijkt al uit een test van 12 kleine windmolens in Zeeland die begon in 2008. De testresultaten van de meeste van deze molens zijn abominabel maar de twee die er gunstig uitspringen hebben de grootste rotordiameter. provincie.zeeland.nl

Bij een test van 26 molens in Groot-Brittanië in 2007/2008 was de gemiddelde jaaropbrengst per molen 78 kWh. Dat is 2% van het jaarlijks verbruik van een Nederlands gezin. Je zou dus 50 molens moeten aanschaffen om in je energiebehoefte te voorzien. Er was ook vaak sprake van storingen en twee windmolens verloren een wiek.
warwickwindtrials.org.uk

Windmolens: size matters

Een klein molentje op je dak of in je tuin levert meestal te weinig energie om rendabel te kunnen zijn. Bij een grotere windmolen neemt het rotoroppervlakte, en daarmee het vermogen, exponentieel toe.
Een molen met wieken van 1 meter heeft een rotoroppervlakte van 3,14 m2. Bij 2 meter is dat 12,56, bij 4 meter 50,24. Elke verdubbeling van de wieklengte is een verviervoudiging van de oppervlakte. Uit de resultaten van de Zeeland-test blijkt dat na 15 jaar productie een kWh bij een grote windmolen met een rotor van 18 meter 3 cent heeft gekost. De beste kleine windmolen zit tegen de 50 cent.
Grote windmolens zijn ook hoger en net als bij bomen vangen ook hoge windmolens veel wind. In verhouding met de opbrengst hebben grote windmolens minder interne weerstand.

De Skystream

De Skystream

De testresultaten zijn dus niet bemoedigend. Toch komt de winnaar met zijn verhouding kostprijs/opbrengst in de buurt van zonnepanelen. De Skystream kost zo’n 12000 euro, met installatie waarschijnlijk 15000 euro. Voor dat geld leverde deze molen, die er best sympathiek uitziet, een dikke 2000 kWh per jaar. Ter vergelijking, aan zonnepanelen was je voor 2000 kWh per jaar zo’n 10000 euro aan investering kwijt. Daar ga je al.
Deze windmolen is 10 tot 14 meter hoog en is volgens de fabrikant fluisterstil. Hij werkt goed bij lage windsnelheden. Hij kan aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden dus je kunt net als bij zonnepanelen de overtollige elektriciteit terug leveren aan je energiebedrijf.
skystreamwindgenerator.nl

Conclusie

Het lijkt er op dat kleine windmolens niet rendabel genoeg zijn. Zonnepanelen zijn meestal een betere keuze. Als je afgelegen en landelijk woont en zonnepanelen niet mogelijk zijn is een eigen windmolen een optie.

Wil je een eigen windmolen, onderzoek dan eerst wat lokaal bij jou de gemiddelde windsterkte is en probeer na te gaan wat jou windmolen op zou leveren. Elk obstakel kan wind tegenhouden en elke meter extra hoogte kan ook al een heel verschil maken. Neem de opgaven van de fabrikanten met een grote korrel zout. Overweeg of zonnepanelen geen betere keuze zijn of of je de investering niet beter kunt gebruiken voor b.v. isolatie. Je hebt meestal een bouwvergunning en milieuvergunning nodig. Misschien kun je samen met je buren een grotere en dus efficiëntere molen aanschaffen of sluit je aan bij een coöperatieve vereniging voor windmolens. Hierover kun je meer lezen op windvogel.nl

4 reacties op kleine windmolen rendabel?

 • Tineke Puister

  Wat een leerzaam, kort en krachtig artikel! Dank.

 • Inderdaad, zo lees ik ze graag: Veel feiten en nuttig informatie samengevat. Ik kijk verder naar zonnepanelen. Bedankt.

 • Peter

  In het artikel staat dat de investering voor 2000 KWh zonnepanelen 10000 Euro is, dit is erg hoog ingeschat. 5000 is meer reeel. Wel jammer dat de opbrengst van een kleine windmolen zo laag is.

 • tarek

  Geachte Meneer / Mevrouw
  Hierbij zou ik graag willen vragen of u belang heeft bij het afnemen van windmolens via jullie. Deze zou ik graag verzenden naar Egypte. In Egypte worden deze vervolgens verkocht . Graag willen we dan het alleenrecht in Egypte voor deze afname.Hopende op een reactie.
  U kant contact met me opnemen op mobiel nummer 0634024302 of e-mailadres taaerq44@yahoo.com
  Vriendelijk groeten
  Tarek El Sayed ( nederland )
  Baher Aziez ( Egypte )

Reageer