isolatieglas

De meeste woningen zijn tegenwoordig wel voorzien van isolatieglas. En terecht, ramen zijn grote warmtelekken in een woning en het wooncomfort is met isolatieglas aanzienlijk groter dan met enkel glas.

Over isolatieglas

Isolatieglas isoleert bijna nooit zo goed als een geisoleerde buitenmuur of dak. Heb je de keuze tussen b.v. spouwmuurisolatie of isolatieglas kies dan voor de spouwmuur. Je bespaart hiermee meer gas en je hebt de investering eerder terugverdiend. Maar beter is natuurlijk allebei te doen want ook dubbel glas verdiend zich op termijn weer terug. Reken op 10 tot 20 jaar terugverdientijd voor isolatieglas en zo’n 5 jaar voor spouwmuurisolatie. Verkies Hr++ glas boven gewoon dubbel glas. Het is iets duurder maar je verdient dat snel terug. Je haalt met dubbel glas veel comfort in huis. Geen koudeval en tocht meer langs de ramen, en je huis voelt gewoon behaaglijker. Op isolatieglas zit meestal 10 jaar garantie maar het kan gemakkelijk 20 jaar mee. Bij het ouder worden gaat de isolatiewaarde wel wat achteruit en kan er wat vocht in de spouw komen. Mijn dubbele beglazing is inmiddels 30 jaar en het lijkt nog als nieuw.

Dubbel glas betekent comfort

Dubbel glas betekent comfort

Voordelen isolatieglas

– Minder warmteverlies
– Minder stookkosten
– Meer comfort
– Zomers koeler (minder koelkosten)
– Geen of minder condens
– Waardevermeerdering woning
– Inbraakwerend
– Geluidswerend.

Soorten isolatieglas

Isolatieglas of dubbel glas is in een aantal varianten te koop. Gewoon dubbel glas is het goedkoopst maar tegenwoordig wordt meer voor hoog rendementsglas (HR) gekozen wat beter isoleert.

Voorzetramen

Een voorzetraam is een enkel glas, in een aluminium of kunststof profiel wat voor of achter het bestaande raam op het kozijn gemonteerd wordt. De isolatiewaarde is ongeveer gelijk aan dat van gewoon dubbelglas. Redenen om een voorzetraam te plaatsen ipv dubbel glas kunnen zijn:
– Goedkoper
– Eenvoudig aan te brengen
– Monumentale panden mogen soms geen dubbel glas
– Aangezicht woning veranderd weinig
– Een raam met veel kleine ruitjes isoleren.
Nadelen zijn dat de isolatiewaarde van HR++ glas niet gehaald wordt en dat de binnenkant ook af en toe schoon gemaakt moet worden.

Gewoon dubbel glas

Bestaat uit twee glasplaten met hiertussen een ruimte van meestal 15 mm gevuld met droge lucht. Een metalen frame op de randen dient als afstandhouder tussen de glasplaten. Een kitrand houdt het geheel luchtdicht.
Gewoon dubbel glas isoleert dubbel zo goed als enkel glas.

HR glas

Dubbel glas met een coating. De coating reflecteert warmte waardoor een betere isolatiewaarde ontstaat. Dit glas is inmiddels vervangen door HR+ wat een verbeterde coating heeft.

HR+ glas

Opvolger van HR-glas. HR+ is, net als HR, gevuld met lucht en heeft een verbeterde coating welke meer warmte reflecteert.

HR++ glas

Naast een warmtereflecterende coating is dit type isolatieglas gevuld met edelgas in plaats van lucht. Dit gas, meestal Argon, isoleert beter dan lucht. HR++ isoleert zo goed dat het aan de buitenkant kan beslaan.

HR+++ glas

Driedubbel glas gevuld met edelgas. Dit type beglazing isoleert bijna net zo goed als een geisoleerde buitenmuur. Het is wel dikker (standaard 42 mm), zwaarder en natuurlijk duurder.

ZHR++

HR++ glas met aan de binnenzijde van de buitenruit een extra zonwerende coating. Houdt de warmte zomers beter buiten.

Temperatuurverschillen aan de binnenzijde van het glas bij 0°C buiten en 20°C binnen. Volgorde: enkel glas, dubbel glas, hr++, hr+++. Bron: Thermobel

Hoe werkt isolatieglas?

Isolatieglas isoleert door 3 kenmerken:

1. Spouw
De ruimte tussen de glasplaten bevat een stilstaande luchtlaag of gas hetgeen isolerend werkt. De ideale ruimte is 15 mm. Is de ruimte groter dan kan de lucht gaan stromen, is de ruimte kleiner dan wordt de luchtisolatielaag te dun.

2. Coating
Aan de binnenkant van HR-glas is een dunne metaalcoating aangebracht welke warmte uit de kamer terugkaatst. Zonlicht wordt wel grotendeels doorgelaten. Als je door dit glas naar buiten kijkt is de wereld iets donkerder maar in de praktijk valt dit niet op.

3. Gasvulling
De ruimte tussen de glasplaten is gevuld met lucht of met een edelgas. Dit gas isoleert beter dan lucht. Meestal is het gas Argon.

Hoe goed isoleert isolatieglas?

De isolatiewaarde van isolatieglas wordt weergegeven met een U-waarde (Warmtedoorgangscoëfficiënt)
Dit is “de hoeveelheid warmte die in een stationaire toestand doorheen een wand gaat, per eenheid van tijd, per eenheid van oppervlakte en per eenheid van temperatuursverschil tussen de omgevingen langs beide zijden van de wand. Deze wordt uitgedrukt in W/m²K.”

Hoe lager het getal hoe beter de isolatie. Hier zie je dat HR++ 5 keer beter isoleert dan enkel glas.

U-waardes voor W/m2K
Enkel glas 5,8
Gewoon dubbelglas 2,8
HR glas 1,6 – 2,0
HR+ glas 1,2 – 1,6
HR++ glas < 1,2
HR+++ 0,9 -0,6
Tips
 1. Soms zijn subsidies mogelijk. Check dit.
 2. Als de kozijnen vervangen moeten worden, informeer dan naar isolerende kozijnen.
 3. Door het plaatsten van isolatieglas kan het vocht in de woning gaan condenseren tegen andere koude vlakken, bijvoorbeeld een ongeisoleerde buitenmuur. Goede ventilatie kan dit voorkomen. Isolatie van de buitenmuur ook.
 4. Thermische breuken vallen niet onder de garantie. Het gebeurt niet snel maar door grote temperatuurverschillen kan HR++ glas breken. Vermijd daarom een kachel of raambelkleding vlak tegen het raam, plakfolie, wassen met koud water in de felle zon.
 5. Hou raamrubbers in goede conditie door de kozijnen goed te onderhouden.
 6. Dubbel glas met verschillende glasdiktes isoleert geluid beter.

Opties
Naast gewoon isolatieglas is isolatieglas ook met opties verkrijgbaar:

– Zonwerend
– Brandwerend
– Inbraakwerend
– Veiligheidsglas
– Met kruisroeden / wienersprossen
– Met ventilatieroosters

6 reacties op isolatieglas

 • shiraiza

  heeft jullie duurzaam glas ook een certificering ?
  als jullie dat wel hebben willen jullie het a.u.b digitaal voor mij opsturen .

  Groetjes,
  shiraiza

 • J.W. Eelman

  Geachte mevrouw, mijnheer,

  Op uw site maakt u duidelijk dat dubbelglas makkelijk tot 20 jaar mee kan, maar ook dat het door ouder worden wel in isolatiewaarde achteruit gaat. Hoewel het er nog als nieuw uit kan zien.

  De VVE van het appartementsgebouw overweegt de enkele beglazing te vervangen door dubbele beglazing om op warmtekosten (verdeeld dmv breukdelen) te verminderen.
  Echter ca. 20% van beglazing is 15 tot 25 jaar geleden al vervangen door dubbel glas.

  Kunt u aangeven bij ongeveer welke leeftijd het verstandig zou zijn om te overwegen dit oude dubbelglas meteen ook te vervangen om een goede, gelijkwaardige isolatie te verkrijgen van het hele appartementsgebouw.

  Bij voorbaat hartelijk dank voor uw informatie.

  Met vriendelijke groet,
  Jaap Eelman

 • R. Janssen

  Mijn vraag is of HR ++ glas ook UVA straling (deels) tegenhoudt, of is ZHR ++ glas hiervoor de beste optie?

 • H Eisses

  Onze ruit is lek. Deze ruit is geplaatst in 2000. Op factuur staat alleen isolatie glas. Nu ben ik reken technisch geen wonder, maar kan u mij voorreken wat het lek verlies is? de afmeting van de ruit is. De ruit is 2×2 meter (1.95x 2meter).

  Hartelijk dank alvast.

 • A. Jans

  Wij hebben dubbelglas van 28 jaar oud. Werkt dit nog? Is dit na te meten?
  Moet dit vervangen worden? Ons huis heeft energielabel D

 • Goed artikel. Vooral die tips zijn handig om te lezen. Iedereen zou dubbel glas moeten hebben. Beter voor het milieu en beter voor de portemonnee.

Reageer