hoe groen is groene stroom?

Vara tv-programma Kassa Groen liet onlangs zien dat groene stroom vaak grijze stroom is. Stroomleveranciers zouden grijze stroom leveren en dit met papieren trucs als groen verkopen. Hoe zit dat nu? Is jouw groene stroom nou groen of grijs?

Kassa Groen over groene stroom.

Kassa Groen over groene stroom.

Groene stroom is populair in Nederland. 30% Van de Nederlanders gebruikt groene stroom. Tenminste, dat dachten ze. Tot Kassa Groen meldde dat de groene stroom die je gekocht hebt vaak grijs uit je stopcontact komt. In Nederland wordt slechts 10% groene stroom opgewekt. Om toch meer groene stroom te kunnen leveren, kopen energiemaatschappijen ‘gewone’ stroom op de energiemarkt en ‘toveren’ die om tot groen d.m.v van groene-stroom-certificaten. Deze certificaten kopen ze van buitenlandse maatschappijen die wel genoeg groene stroom kunnen produceren en er zelfs te veel van hebben.
Bekijk de uitzending van Kassa Groen over groene stroom.

Groene stroom certificaten

In feite klopt het certificatensysteem wel. Stel dat jouw stroomleverancier zelf geen groene stroom heeft maar dit wel aan jou wil verkopen. Ze kan dan groene stroom inkopen van bijvoorbeeld een Noors energiebedrijf die de stroom uit een waterkrachtcentrale haalt.

Het is echter niet goed mogelijk en niet praktisch de gekochte groene Noorse stroom naar Nederland te transporteren. De stroom die jij gebruikt is daarom een mix van grijze en groene stroom uit gas-, kolen-, olie-, en kerncentrales en groene stroom van windmolens, zonnepanelen, enz. In de praktijk komt namelijk bijna alle groene en grijze stroom samen in het Europese elektriciteitsnet en wordt dan verhandeld.

Groene stroom certificaat overzicht

Groene stroom certificaat overzicht

Jouw stroomleverancier koopt daarom alleen een bewijs (certificaat) waar op staat dat ze groene stroom in Noorwegen hebben gekocht. De werkelijke groene stroom blijft in Noorwegen en de gemixte stroom van de energiemarkt komt in jou huis terecht.
Het certificaat zorgt er voor dat tegenover elke kWh grijze stroom die ze jou leveren één kWh groene stroom uit Noorwegen staat. Het Noorse bedrijf kan niet meer certificaten uitgeven dan het groene stroom kan leveren dus als jij 1000 kWh groene stroom afneemt wordt er wel degelijk ergens op de wereld, in dit geval Noorwegen, 1000 kWh groene stroom opgewekt.

Toch blijft het een beetje vreemd en moeilijk uit te leggen dat de groene stroom die jij gekocht hebt letterlijk gezien grijs uit jou stopcontact komt. Met dit systeem houdt je ongewild kolencentrales en kerncentrales in stand en dat was vast niet je bedoeling toen je voor groene stroom koos. Het zou beter zijn als energiemaatschappijen zelf gingen investeren in groene energie in plaats van dit te importeren. Het is voor energiemaatschappijen nu niet nodig om dat te doen want d.m.v. de certificaten kunnen ze immers goedkoop van elders groene stroom halen. Het certificatensysteem zorgt zo voor een rem op groene energie.

Hoe groen is mijn stroom?

Graadmeter groene stroom.

Graadmeter groene stroom.

Wil je ‘echte’ groene stroom en vertrouw je de energiemaatschappijen met hun groene claims en certificaten niet direct op hun blauwe ogen dan zijn er twee onderzoeken waar je kunt checken hoe groen ze echt zijn.

1. De ‘graadmeter’ van Greenpeace/Consumentenbond

Greenpeace en de Consumentenbond vinden dat je beter voor een groene energieleverancier kunt kiezen dan voor een groen stroomproduct. Ze hebben een duurzame graadmeter opgesteld waarin je in één oogopslag kunt zien welke energieleverancier echt groen is en welke niet. Er wordt gekeken naar productie en inkoop van energie en naar investeringen in nieuwe energie. In 2012 staan Windunie, Greenchoice en NHEC bovenaan. Eneco staat op een vierde plaats. Onderaan staan Eon, Energiedirect en Atoomstroom.
Naar de graadmeter>

Hier groene stroom checker.

HIER groene stroom checker.

2. De ‘groene stroom checker’ van HIER Klimaatcampagne

Deze checker heeft niet de leveranciers gecheckt maar de producten die ze leveren. HIER vindt dat een vuile leverancier wel een groen product kan leveren. Begin 2013 staan bovenaan: Essent Windkracht 220, Eneco HollandseWind en Nuon CO2 OK stroom. Onderaan staat Groene energie van de Nederlandse Energie Maatschappij.
Naar de groene stroom checker>

Onlangs was er verwarring in de media omdat de graadmeter en de groene stroom checker soms verschillende uitslagen geven. Dat komt dus door de verschillende benadering van de 2 onderzoekers. Greenpeace/Consumentenbond vergelijken stroomleveranciers en HIER vergelijkt stroomproducten.
Daarnaast heeft Greenpeace een minder positieve kijk op het stoken van hout in kolencentrales dan HIER. Lees dit nieuwsartikel.

Als je helemaal zeker wilt zijn van je groene stroom wordt je zelf energiebedrijf met je eigen zonnepanelen!

Consumentenbond over groene stroom>

2 reacties op hoe groen is groene stroom?

  • Erg interessant artikel! Men is enthousiast over groene stroom zonder te weten in hoeverre de energie van hun leverancier daadwerkelijk groen is.

  • Ludo Nieuwenhuizen

    Ik begrijp dat ik hier reageer op iets van enkele jaren terug, maar voor wie dit leest:

    Alle stroom die je uit je stopcontact trekt is grijze stroom. Elektronen zijn elektronen en je kunt ze niet voorzien van een labeltje. Stroom uit het stopcontact bestaat uit stroom die door alle actieve bronnen (wind, zon, gas, kool, etc.) op dat moment op het net wordt geleverd. Daar zit dus ook alle grijze stroom bij. Echter, als jouw energie maatschappij je groene stroom levert, dan heeft het bijvoorbeeld windmolens op de Noordzee die bijdragen aan de stroom op het net en certificaten zorgen ervoor dat netjes de MW uren die die molens produceren door je maatschappij worden verkocht. Of het koopt de stroom van Noorse waterkracht centrales, die ook groen is.
    Belangrijk detail, maar groen in het buitenland is dus wel degelijk groen. Elektronen zijn elektronen, ongeacht waar ze vandaan komen en het is bijzonder zinloos (en zelfs verspilling) om de elektronen die in Noorwegen in beweging komen fysiek door te sluizen naar Nederland.

Reageer