haal maximaal rendement uit je cv-installatie

Het overgrote deel van de verwarmingsinstalllaties in Nederland staat niet goed afgesteld. Ze verbruiken daardoor tot tientallen procenten te veel energie. Het is zonde dat je nieuwe hr-ketel met 107% rendement door slechte afstelling en onjuist gebruik niet meer dan 80% rendement haalt maar dit is wel vaak de realiteit. 75% Van ons gasverbruik gaat op aan het verwarmen van onze woning. De verwarming is daarom een jaarlijks terugkerende grote kostenpost. Als je op energie wilt besparen, is dus het slim om ook de verwarming aan te pakken.

Stel je cv-ketel goed in.

Stel je cv-ketel goed in.

Installateurs laten de cv-ketel meestal op fabrieksinstellingen staan terwijl hier veel winst te behalen is door hem af te stemmen op jouw woonsituatie. Een hr-ketel werkt het zuinigst als de watertemperatuur niet te hoog is en haalt zijn hoge rendement alleen als de temperatuur van het retourwater niet hoger is dan 55 graden. Voor een optimaal rendement kun je zelf nog het een en ander afstellen of dit laten doen. Vaak is het een kwestie van experimenteren om te ontdekken wat goed werkt.

Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 1200 m3 gas per jaar voor de verwarming. De verschillen per woonsituatie zijn groot, jij kunt wel veel meer of minder verbruiken. Je leefstijl, het type woonhuis en de gezinsgrootte zorgen voor variaties van minder dan 500 tot meer dan 5000 m3 per jaar. Natuurlijk wil je het in huis behaaglijk hebben maar met wat eenvoudige goedkope maatregelen en door bewust om te gaan met de verwarming kun je al snel aardig wat besparen.

Onderhoud de cv-ketel

Regelmatig onderhoud van de cv-ketel zorgt ervoor dat je ketel langer meegaat en beter, zuiniger en veiliger werkt. Met een onderhoudsabonnement ben je niet te duur verzekerd van jaarlijkse inspectie, onderhoud en storingshulp.

Verlaag de temperatuur van het cv-water

Door het verlagen van de watertemperatuur van de cv naar 60 graden of nog minder krijgt je hr-ketel een hoger rendement. Bij vloerverwarming kan de temperatuur nog lager. Bij een laag ingestelde watertemperatuur gaat een moderne ketel eerder op een lager pitje branden en brandt dan zuiniger.
Daarnaast condenseren de rookgassen in de ketel pas als het water wat terug in de ketel komt onder de 55 graden is en uit dat condenseren haalt de hr-ketel nou net zijn extra rendement. Hoe kouder het retourwater hoe hoger het rendement.
Met een lagere watertemperatuur gaat de ketel ook minder vaak aan en uit en brandt hij gelijkmatiger, wat alweer gunstig is voor het rendement.
Als de radiatoren minder heet worden, is dat ook prettiger voor het binnenklimaat omdat de temperatuur in de verwarmde ruimte gelijkmatiger is en er minder luchtstroming is dus ook minder stof.
Het opwarmen van een koude ruimte zal wel wat langzamer gaan dus de cv moet ‘s morgens wat eerder aangezet worden. Als je je huis niet meer warm krijgt kun je een lagere watertemperatuur alleen in het voor- en naseizoen toepassen.
Zet de temperatuur niet al te laag want dan blijft de cv-ketel continue door branden. Dat werkt weer warmteverlies in leidingen en het afvoerkanaal in de hand en laat de elektrische pomp ook veel werken.

Verlaag het vermogen van de cv-ketel

Als het vermogen (kW) van de ketel te groot is zal de ketel in het voor- en naseizoen heel vaak aan- en afslaan en dat is slecht voor het rendement. Het vermogen kan te groot zijn als je bijvoorbeeld isolatie hebt gekregen of als je in de slaapkamers de verwarming niet gebruikt. Bij moderne ketels kun je dan vaak op het bedieningspaneel het vermogen verlagen. Bijvoorbeeld van 25 kW naar 20 kW. Met minder vermogen zal de ketel niet meer op de hoogste stand kunnen branden hetgeen gunstig is voor het rendement. Een modulerende ketel past zelf het vermogen aan maar vooral bij niet-modulerende ketels kan het zinvol zijn dit zelf te verlagen.

Stel de cv-pomp langzamer af

Op het bedieningspaneel van de cv-ketel kun je vaak de snelheid van de pomp verlagen. Het water loopt dan langzamer door de radiatoren en heeft meer tijd om zijn warmte aan de ruimte af te geven. Het retourwater zal koeler in de ketel terug komen wat gunstig is voor het rendement van de hr-ketel (condenseren). Moderne ketels regelen de pompsnelheid vaak automatisch.

Plaats de cv-ketel centraal

Plaats de ketel zo centraal mogelijk, dat wil zeggen dichtbij de meest gebruikte radiatoren en warmwatertappunten van douche en keuken. Zo kunnen de leidingen kort blijven en gaat er dus minder warmte verloren. Bovendien hoef je minder lang op warm douchewater te wachten. De moderne ketels zijn compact en stil en kunnen gemakkelijker ergens centraal geplaatst worden dan de grote ketels van vroeger.

Isoleren cv-leidingen

Isoleer de cv-leidingen die door koude en ongebruikte ruimtes zoals kruipruimte en zolder lopen. Het is even een klusje maar het is gemakkelijk zelf te doen, kost weinig en bespaart veel. Binnen een jaar is het weer terugverdiend. De standaard isolatiebuizen uit de bouwmarkt zijn meestal niet zo dik. Je kunt ze extra isoleren door ze te omwikkelen met een glaswoldeken of met reflecterende folie.

Laat je installatie waterzijdig inregelen

Je verwarmingsinstallatie bevat grote en kleine radiatoren die zich in grote en kleine ruimtes, dichtbij of veraf van de cv-ketel bevinden. Als dit geheel niet goed op elkaar is afgestemd, krijgen sommige radiators te veel en andere te weinig doorstroming. Het gevolg is een onevenwichtige verdeling van de warmte en een hoger gasverbruik en er wordt onnodig veel warm water rondgepompt. Een installateur kan de installatie evenwichtig inregelen door de radiatorkranen of de voetventielen op de radiatoren afzonderlijk af te stellen. Eigenlijk zou het inregelen standaard bij elke installatie moeten horen.

Thermostatische radiatorkraan

Thermostatische radiatorkraan

Monteer thermostatische radiatorkranen

Deze radiatorkranen reageren op temperatuur. Als de kamer afkoelt gaat de kraan openstaan zodat het warme water door de radiator kan stromen. Hij sluit automatisch als een ingestelde temperatuur bereikt is. Dit voorkomt onnodig opwarmen van de radiator.

Modulerende thermostaat

Je modulerende cv-ketel laat de brander minder hard branden naarmate het retourwater warmer wordt. Een modulerende thermostaat geeft daarbij ook nog de kamertemperatuur aan de cv-ketel door waardoor deze nog beter kan bepalen hoe zacht de brander mag branden.

Vul de verwarming bij en ontlucht

De cv functioneert het beste bij de geadviseerde waterdruk, meestal tussen de 1,5 en 2 atmosfeer. Luchtbellen in radiatoren belemmeren de waterdoorvoer. Een radiator met veel lucht kan zelfs helemaal koud blijven.

Zet de comfort-stand uit

CV-ketels hebben soms een comfort-stand voor warm tapwater. Er wordt dan dag en nacht een voorraadje water of een verwarmingsplaat op temperatuur gehouden zodat je niet lang op warm water hoeft te wachten. Dit warm houden kost echter zo’n 80 m3 gas per jaar. Met de eco-stand wordt het water pas verwarmd als je de kraan opendraait. Kost iets meer water en je moet een paar seconden langer wachten maar je bespaart wel.

Warm water met de eco-stand.

Een waterbesparende douchekop spaart ook gas.

Neem waterbesparende kranen en douchekop

Deze besparen niet alleen water maar ook gas. Er komt minder water uit de kraan dus hoeft er ook minder opgewarmd te worden.

Zet de verwarming ‘s nachts laag of uit

Zet de thermostaat een uur voor het naar bed gaan lager en zet hem ‘s nachts laag of uit. De cv-ketel moet ‘s morgens wel langer branden om het huis weer op te warmen maar dat is efficiënter dan hem ‘s nachts een paar keer aan te laten slaan. Stel de klokthermostaat zo in dat het huis weer op temperatuur is als je uit bed komt.
Bij bevriezingsgevaar laat je de cv op lage temperatuur aan. De kans op bevriezen is een stuk kleiner als je huis goed geïsoleerd is. Ook thermostaatkranen zijn een bescherming tegen bevriezing.

Hou radiatoren vrij

Radiatoren geven hun warmte het beste af als ze vrij in de ruimte hangen. Dek ze niet af, leg er niets op, zet er geen meubels voor. Bouw ze niet in in een radiatorkast, hang er geen gordijnen voor. Verwijder stof, ook aan de achterkant.

Tonzon radiatorfolie.

Tonzon radiatorfolie.

Radiatorfolie

Met reflecterende radiatorfolie achter de radiatoren verdwijnt de warmte niet in de buitenmuren.

Zet radiatoren uit

Kamers of bijvoorbeeld een berging waar je bijna nooit komt hoeven niet verwarmd te worden.

Grote radiatoren

Als je grote radiatoren in huis hebt kan de temperatuur van het cv-water flink omlaag. Dit komt nog wel eens voor in wat oudere huizen die achteraf geïsoleerd zijn. Door het grote oppervlak geven de radiatoren van 60 graden of minder genoeg warmte af om de kamers warm te houden. LTV (lagetemperatuurverwarming) werkt zelfs met watertemperaturen vanaf 25 graden.

Ventileer en lucht

Vochtige ruimtes verwarmen kost meer energie dan droge. Ventileer of lucht daarom regelmatig en zorg dat damp van koken en douchen wordt afgevoerd. Pas op: in de winter is het snel te droog in huis en dat is ook weer niet goed. Met een hygrometer kun je zien of je te veel vocht in huis hebt. Een luchtvochtigheid van 50% is ideaal.

Isoleer

De beste verwarming is isolatie. In een geïsoleerd huis is minder verwarming nodig en kan de watertemperatuur van de cv-ketel flink omlaag. Isolatie kost niets, je verdient het namelijk altijd weer terug door lagere stookkosten. Dus: isoleer muren, vloer en dak, neem isolatieglas, dicht naden en kieren en woon comfortabel.

Profiteer van de zon

Laat zoveel mogelijk zonlicht binnen als de zon schijnt. Hij gaat voor niets op.

Wees bewust

Zet de verwarming laag als je niet thuis bent, doe deuren achter je dicht, doe een trui aan als je het koud krijgt, leg een dekentje bij de bank… Kleine simpele handelingen die samen veel besparen!

24 reacties op haal maximaal rendement uit je cv-installatie

 • Bas

  Bedankt voor de tips van vooral cv-water temperatuur en cv-ketel vermogen. Ik kwam er hierdoor achter dat deze al jaren op het maximum stonden. Onbegrijpelijk dat een CV-monteur dit zo afstelt in een redelijk nieuwe woning. Ik ga hier de komende tijd eens goed mee spelen om het optimum te bereiken, maar dat ik ga besparen is haast wel zeker!

 • Peter

  @Bas Klopt wel, maar je leeft maar één keer en de Groningers moeten maar verhuizen. Wij stoken door!

 • Alex

  @peter

  Wat een belachelijke opmerking.
  Ik wou je wel eens horen als jouw huis scheurt door gasboringen.
  Dan ga je ook klagen en al helemaal als iemand zegt dan ga je toch lekker verhuizen

  Onnozele

 • Ad

  Peter heeft zijn I.Q. kennelijk ook op een zeer laag niveau staan. Een zeer ongepaste, domme en aso opmerking van hem.

 • Pesos

  De installateur weet wel hoe die het moet afstellen, maar krijgt geen ‘groen’ licht hiervoor.
  Uiteraard kan tegen betaling de ketel wel zuinig(er) worden afgeteld.
  Bij installatie van onze nieuwe ketel heb ik voor de extra service bedankt en zelf, met hulp van het WWW, aan de slag gegaan hoe de ketel zuinig(er) in te stellen.

 • Erik

  Ik heb een CV-ketel met een comfort-stand voor warm tapwater en een eco-stand en een uit-stand. In de eco-stand leert de ketel van de afgelopen dagen wanneer hij warmwater present moet hebben. De ketel kan op het gemiddelde van de afgelopen 3 dagen tot 10 dagen worden ingesteld.

 • De tips hierboven zijn inderdaad bruikbaar voor als je ketel al wat ouder is. De meeste nieuwe ketels (en sowieso als het om een HR-ketel gaat) ‘leren’ inderdaad aan de hand van het stookgedrag en warmwaterverbruik (soms zelfs vanuit een buitentemperatuurvoeler of -app) hoeveel warmte je nodig hebt. Waterzijdig inregelen is dan de betere aanpak om nog wat besparing (en comfort!) erbij te krijgen.

 • Nog een tip; vergeet warmtepompen, WKK, zonneboilers…de aankoop- en installatiekosten haal je er nooit uit. Je kunt niet goedkoper zijn dan met een condensatieketel (vanaf 3000€ geplaatst).

 • ralph

  Peter,

  een condensatieketel is toch gewoon het vlaamse woord voor wat wij in nederland een HR ketel noemen en die heb je al vanaf zo’n 1000 euro ?

 • willy andriol

  een jaar geleden de keteltemperatuur verlaagd naar 60º, stookgedrag op langzaam opwarmen gezet en een 70% waterbesparende douchekop gemonteerd. (7 euro GAMMA)en de modulerende thermostaat nefit 300 beter geprogrammeerd op onze woonsituatie. Het gasverbruik is verlaagd van 2400 m3 naar 1680 m3 in onze vrijstaande woning en het confort is sterk verbeterd.

 • ellie kuper

  Door de woningbouw vereniging zijn we sinds 3 weken in het bezit van een Nefit proline hrc24/cw3. De oude ketel was bijna 20 jr. Wat me opvalt is dat de ketel er een uur over doet om de kamer 1 graad op te warmen. je ziet dat het vlammetje op de thermostaat blijft branden. Ik hou een lijstje bij. De nieuwe thermostaat geeft minimaal 1 graad hoger aan dan mijn (satelliet)kamer thermostaat. Mijn tussenwoning, 1e etage heeft een oppervlakte van 82 m2. De radiatoren worden warm maar koelen heel snel weer af. Bij de oude ketel zette in de therm. op 20 graden en was het in no time lekker warm en sloeg deze af. De radiatoren bleven warm terwijl nu met de nieuwe CV de radiatoren met een half uur weer koud zijn. Ook is de gevoelstemperatuur b.v. bij 22 graden niet lekker warm. Wie herkent dit probleem. En wanneer de ketel een uur brand ben je dan wel zo voordelig uit met een HR ketel?

  • Johannesz

   Hoi Ellie,

   Ik heb een donkerbruin vermoeden dat de nalooptijd van de CV pomp niet
   goed is afgesteld.
   De nalooptijd van de CV pomp is normaliter niet meer dan een minuut, denk dat hij bij jou langer doorloopt.
   Zo blijft het warme water langer in de radiatoren zitten.
   Je zou even iemand, als je het zelf niet kunt, deze opnieuw moeten laten instellen, is niet zo moeilijk en zomaar klaar.
   Succes er mee.

   Gr Johannesz,

 • ellie kuper

  Het cv bedrijf is inmiddels weer geweest. Er zijn allemaal nieuwe kranen op de radiators gemonteerd. Een nieuwe moderne ketel op een oud systeem aldus de monter werkt niet. Ook is één en ander opnieuw ingeregeld. Het lijkt warmer maar het is natuurlijk nog niet echt koud geweest. Heimwee naar mijn oude cv installatie.
  s Morgens even (een paar minuten) een ‘slinger’. direct lekker warm. Terug naar 20 graden en het bleef de hele dag aangenaam en de radiotoren lekker warm. Dat vonden mijn katten ook prettig trouwens, lekker met hun rug tegen de plaat of in het hangmandje. Nu koude platen. We zullen het zien aan de energierekening of we echt zuiniger (lager dan € 90 p.m.) uit zijn. Ik noteer in ieder geval op maandagmorgen mijn meterstand. Dank voor je reactie Johannesz.

  • Ron

   Beste Ellie,

   Het zit ‘m in de buitentemperatuur. Als het buiten gemiddeld 0º is zijn de radiatoren (2x) warmer dan als het buiten 10º is. Verwarming is ter compensatie van het verlies aan warmte van de woning.

   Het verschil in aangegeven temperatuur kan een verschil in ijking zijn tussen de 2 thermostaten. Stel de (klok)thermostaat zo in dat het aangenaam is, het kan dus zijn dat de nieuwe dan 21º aangeeft en de oude 20º. De nieuwe ketel zal dan nog altijd zuiniger zijn dan de oude.

   Hier betekende een ketel met waakvlam vervangen door een nieuwe HR een besparing van 35%.

 • Dit zijn nog eens tips waar je wat aan hebt!

 • Het verlagen van de CV-temperatuur lijkt mij ook veel hebben bespaard. Ik heb het nu op 65 graden.

  Is er een bezwaar* om in de zomermaanden (de maanden zonder R) de temperatuur helemaal tot 30 graden te laten dalen?

  *Anders dan het bezwaar dat als het zomer plots heel koud wordt je je huis niet warm krijgt….

 • Nog een vraag,

  Omdat we in dit appartementenblok vroeger gemeenschappelijke verwarming hadden, hadden we buiten de voordeur, in de lifthal een redankast stond.
  Op die plek is nu de ketel geplaatst in een nieuwe kast.
  In die kast voel ik best warmte en warme leidingen. Zou het een bezwaar zijn om deze te isoleren? Zodat ik niet de gemeenschappelijke hal aan het verwarmen ben?

 • piet

  Mag een huurder “doorgaans” zelf het radiator/vermogen (binnen de specificaties van de handleiding) aanpassen? de onderhouds persoon doet het nooit aanpassen op het huis en controleerd alleen de techniek en zei dat bewoners daar niet aan moeten zitten maar wie moet het dan doen? er staat ook nergens dat het niet mag. volgens mij kan die een tikje lager omdat ik meer isolatie heb nu.

 • Ko de Vrieze

  Ik heb een modulerende cv/thermostaat maar toch blijft de temperatuur op en neer gaan. Er ontstaat ook een ook een vervelende koude tocht als de ketel weer gaat verwarmen. Wat is hier aan te doen? Keteltemperatuur heb ik op 60 graden. Ik heb ook andere keteltemperaturen geprobeerd maar dat maakt niets uit.

 • Ko de Vrieze

  Ik heb een modulerende cv (Intergas)/thermostaat. Probleem is dat de temperatuur steeds op en neer gaat. Als de ketel weer gaat verwarmen ontstaat er eerst een koude tocht. Wat kan de oorzaak zijn?

 • peter twigt

  bij problemen met de cv wordt het waterzijdig inregelen vaak vergeten
  laat cv wzi door cv tunning joep van de ven kijk po www

 • Ellen

  Hoi Ko, kijk eens hoe de verwarming opwarmt. Er zijn verschillende standen en als hij op langzaam opwarmen staat is het veel behaaglijker. Bij snel opwarmen worden de radiatoren heel heet en als het warm is helemaal koud.

 • A. Dewereld

  Hoi Ko en anderen met vergelijkbaar probleem:

  De tip van je radiatoren en ketel goed inregelen is een goede. Maar ook kan het volgende aan de hand zijn:

  Als je huis verdieping(en) heeft, en je hebt boven in een paar kamers de radiatoren dicht omdat je daar weinig bent, dan zakt die de koudere (dus zwaardere) lucht uit die kamer door je trapgat naar beneden. Terwijl de vers opgewarmde (dus lichtere) lucht naar boven verdwijnt. Dit gaat door tot je hele huis gelijkmatiger warm is en kun je voelen als een koude tocht.

  Bij ons scheelde het een hoop, op 2e verdieping twee radiatoren een klein stukje open.

Reageer