groene apps: lifestyle

Groene apps kunnen je ook onderweg helpen duurzaam te zijn, je telefoon heb je immers altijd bij je. Vaak besparen de groene apps je geld want duurzaam leven is meestal goedkoper.
Deze pagina laat een aantal apps zien die je helpen bij het beperken en scheiden van afval, besparen of informatie geven over keurmerken en e-nummers en apps die je duurzaam helpen leven.

Bekijk ook groene apps: eten > en groene apps: vervoer >

1. Afvalscheidingswijzer

Wat doe je als je oude accu’s, bloemen, vilstiften of pizzadozen weg wilt gooien? Even even kijken op je mobiel of ipad. Dan lees je dat pizzadozen in de vuilnisbak horen ook al zijn ze van karton. De afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal helpt je honderden afvalproducten op de goede manier weg te gooien. 
Gratis.
iphone > android >

2. AllesDuurzaam

Toont duurzame adressen in jouw buurt. Je geeft je adres in of laat de GPS van de telefoon dat bepalen en kunt dan kiezen uit de categorieen kleding en schoenen, horeca, bloemen en cadeaus, overnachten, tuin en dieren, recreatie, mobiliteit, verzorging, reparatie, kringloop, voeding, kinderen, streekproducten, bouwen en verbouwen, energie en water. De app biedt meer dan 10.000 adressen. Voeding laat bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde adressen + route zien van biologische veehouders, winkels, restaurants, groenteboeren en wereldwinkels. Neem je leesbril mee, de letters zijn klein. Gratis.
iphone > android >

3. Rank a Brand

Veel mensen kopen liever geen kleding waar kinderarbeid aan te pas is gekomen. Met de rank a brand app kun je in de winkel snel zien hoe een merk scoort op duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. De app bevat meer dan 800 merken. Rank a Brand is op je mobiel ook te zien op m.rankabrand.nl. Gratis.
iphone >

4. Keurmerkenwijzer

Je pakt een doosje eieren uit het schap en ziet op de verpakking het merkje ‘EKO’ met 1 ster. Je hebt geen idee wat dat inhoud en dat geldt eigenlijk voor de meeste van de honderden keurmerken in Nederland. Geen probleem meer! Je pakt je telefoon en met de Keurmerkenwijzer van  Milieucentraal lees je dat EKO een keurmerk is voor biologische landbouw en dat het eisen stelt aan het welzijn van de kippen. De app geeft ook een beoordeling in de vorm van 0 tot 5 bolletjes voor milieu, dierenwelzijn, eerlijke handel en controle. Zo geeft de app informatie over keurmerken voor voeding, kleding, zeep, apparaten en nog veel meer. Gratis.
iphone >

5. BespaarCheck

Met de bespaarcheck-app van Oxxio en Milieucentraal check je je energiegebruik. Je kunt er ook een interactief spel van maken door je gebruik met anderen te vergelijken. Je vinkt dagelijks je acties op het gebied van verwarmen, douchen, wassen enzovoort aan en verdient hiermee een badge die aangeeft hoe zuinig of onzuinig je met energie omspringt. De app geeft ook tips waardoor je op een leuke manier kunt leren energie te besparen. Gratis.
iphone >

6. Naar buiten

Populaire app van staatsbosbeheer met meer dan 100 natuurgebieden. Je bent ergens in Nederland en wilt de natuur in. Je geeft in de app aan hoe lang je wilt reizen naar een natuurgebied, b.v. 15 minuten, en krijgt een lijst van naburige gebieden te zien, compleet met beschrijving. De app toont je ook de route naar het gebied. Daar aangekomen moet je zelf een wandelroute kiezen, die staan niet in de app. Gratis.
iphone > android >

7. Nudge the world

Wil je duurzamer leven maar heb je wat stimulering nodig? Met de engelstalige lifestyle-app Nudge the World wordt je spelenderwijs duurzamer. De app geeft je een paar gemakkelijke taken die je anders niet snel uit zou voeren, zoals ‘cook without fire’ en ‘drive like grandpa’. Als je de taken goed afrond krijg je punten en zie je hoeveel geld je bespaard hebt, want duurzaam leven is meestal goedkoper. Ook kom je in steeds hogere levels waar het landschap steeds groener wordt. Een leuke manier om met duurzaamheid te experimenteren. Gratis.
iphone >

8. Eco-footprint

Deze app berekent hoe groot jou ecologische voetafdruk is. Dat wil zeggen, hoeveel oppervlakte grond er nodig is om jouw leefwijze te kunnen handhaven. Een Amerikaan heeft 8 keer zo veel grond nodig als een keniaan. In de app worden je een aantal (engelstalige) vragen gesteld en rolt er aan het eind bij de iphone een aantal vierkante meters uit en bij de aindroid-versie het aantal aardes die nodig zouden zijn als iedereen jouw leefstijl had. Gratis.
iphone > android >

9. Warning: Plastics Inside!

Het is niet te geloven maar in veel cosmeticaproducten als shampoo, creme en tandpasta zitten kleine plastic micro beads ofwel plastic bolletjes. Ze hebben een licht schurende werking om beter te kunnen reinigen of de huid gladder te maken. Die bolletjes komen in oppervlaktewater en zee terecht en zo ook in vissen die misschien weer op jouw bordje belanden. Met de app Warning: Plastics Inside! van Stichting De Noordzee scan je de barcode van een product en zie je of er plastic in zit. Gratis.
iphone >

10. Dopper

Een flesje bronwater uit de winkel is belastend voor het milieu. Dat komt door het vervoer van de flesjes naar de winkel en door het afval van het flesje zelf. Heb je vaak een drinkflesje water mee voor onderweg? Dopper laat je zien waar in de buurt je deze gratis kunt laten vullen met kraanwater. Dit kan een restaurant, winkel, publieke plaats of een prive-adres zijn. De app is eigenlijk bedoeld om de dopper-drinkfles te promoten maar water kan natuurlijk ook in je eigen flesje.
 Gratis
iphone > android >

Reageer