groene apps: eten

Groene apps kunnen je ook onderweg helpen duurzaam te zijn, je telefoon heb je immers altijd bij je. Vaak besparen de groene apps je geld want duurzaam leven is meestal goedkoper.
Deze pagina laat een aantal apps zien met de betekenis van etiketten en keurmerken, welke groente je het beste in welk seizoen kunt kopen, hoe je slim kunt koken zonder eten weg te gooien en waar je ‘eerlijke’ adresjes kunt vinden.

Bekijk ook groene apps: lifestyle > en groene apps: vervoer >

1. Groente- en fruitkalender

Als je in de supermarkt groente of fruit wilt kopen is het meestal moeilijk in te schatten wat de milieubelasting hiervan is. Deze app geeft je ter plekke advies. Het laat voor de spruiten die je wil kopen een energielabel zien, het toont uit welk land ze komen en in welk seizoen je ze het best kunt kopen.
 Gratis.
iphone > android >

2. Etikettenwijzer

Geen idee wat al die nummers en etiketten op voedselverpakkingen in de supermarkt betekenen? De etikettenwijzer van het Voedingscentrum vertelt het je. Dezelfde informatie is ook zonder app mobiel te raadplegen op mobiel.voedingscentrum.nl. Voor android zijn er engelstalige varianten beschikbaar. Zoek hiervoor in de playstore even op ‘e numbers’.
 Gratis.
iphone >

3. Slim koken

Sta je graag in de keuken dan is dit een erg handige app. Het staat boordevol gerechten waaronder elke dag een menu van de dag. Bijvoorbeeld ‘stoofpeertjes met custardsaus’. Je klikt het gerecht aan en ziet de bereidingswijze, voedingswaarde, tips en, heel handig, een boodschappenlijstje waar je alle ingredienten af kunt vinken. Favoriete menu’s kun je bewaren. Vooraf geef je de grootte van je gezin op en de app berekent precies hoeveel je nodig hebt. Het slimme is dus dat je bijna nooit te veel eten kookt en dus veel minder hoeft weg te gooien. Dat kan zomaar 500 euro schelen bij een gezin van 4 personen. Gratis.
iphone > android >

4. Weggooitest

Per jaar gooit een Nederlander zo’n 150 euro aan eten weg. Zonde toch! Vaak is dit helemaal niet nodig. Oud brood kun je bijvoorbeeld nog prima roosteren. In de weggooitest-app kun je eenmalig of gedurende een paar weken invullen wat je dagelijks weggooit. De app berekent hoeveel dat op jaarbasis is, hoeveel energie en CO2 er mee gemoeid is en wat het kost. Dit kan confronterend zijn want de meeste mensen gooien veel meer weg dan ze denken. De app geeft ook tips hoe je het beste eten kunt kopen, klaarmaken en bewaren. Gratis
iphone >

5. Puur! uit eten

Zoek je ergens in Nederland een restaurant, markt of winkel waar ze ‘eerlijk’ eten verkopen of een ander eerlijk adres. De Puuruiteten-app toont het je. Het motto van Puur uit eten (er is ook een website) is: Eet zoveel mogelijk vegetarisch of anders duurzaam/diervriendelijk, producten uit de streek en van het seizoen en eet biologisch. De app heeft ook een culinaire agenda met uitjes, workshops en andere eerlijke feestjes en een gedeelte met aanbiedingen. Gratis.
iphone >

6. QuestionMark

QuestionMark, voorheen Superwijzer, is een app van o.a. Varkens in Nood en Greenpeace. Het geeft de duurzaamheid van duizenden consumentenproducten weer. Je hoeft alleen de streepjescode van een product te scannen om een cijfer en een beoordeling op 4 punten te zien. Zo geeft het scannen van Valess vegetarische schnitzel de informatie dat Valess weidemelk gebruikt en er 5% scharrelei in de schnitzel zit. Op gezondheid en milieu scoort het heel hoog en op biodiversiteit en dierenwelzijn gemiddeld. Maar als je dat allemaal niet wilt lezen kijk je gewoon even naar het beoordelingscijfer, in dit geval een 7,4. Gratis.
iphone > android >

7. Viswijzer

Viswijzer deelt vissoorten -die je in restaurant of winkel kunt kopen- in drie categorieen in. Prima keus, tweede keus en liever niet. Zo kun je ook onderweg gemakkelijk voor vis kiezen die op verantwoorde wijze is gevangen en geen schade heeft aangebracht aan het leven in zee.
Zoek naar ‘haring’ en je ziet waar hij gevangen is, de vangstmethode, en dat haring niet erg gevoelig is voor visserijdruk. Aan handige icoontjes zie je in één oogopslag of je de vis verantwoord kunt kopen of niet. Je vindt geen informatie over smaak, kwaliteit of gerechten. Gratis.
iphone > android >

8. MSC Seafood finder

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een keurmerk voor visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Het geeft geen oordeel over het dierenwelzijn.
Met de boodschappenplanner van de app kun je vis van allerlei merken en soorten selecteren en of ze vers, ingevroren of ingeblikt zijn. De app laat alle vis met het MSC keurmerk zien alsmede een kaart waar de dichtsbijzijnde winkel zit waar dit product te koop is. Gratis.
iphone > android >

Reageer