energiezuinige deurbel

Sluipverbruik

Bij onze pogingen het stroomverbruik omlaag te brengen is sluipverbruik een immer groeiende vijand. Sluipverbruik is weglekken van stroom bij apparaten die in de slaapstand staan. Deze apparaten zijn aan het lichtnet gekoppeld en ondanks dat ze met een knop uitgeschakeld zijn, lekken elektronische onderdelen nog stroom of blijven er lampjes of digitale cijfers branden. De lijst van sluipverbruikers wordt steeds groter vanwege het simpele feit dat we steeds meer apparaten in huis hebben. De televisie, decoder, opnameapparaat, geluidsinstallatie, computer, router, oven met digitaal klokje, wekkerradio, wasmachine, droger, telefoonopladers, babyfoon, dimmers en ga zo maar door. Inmiddels gaat meer dan 10% van je elektriciteitsrekening op aan sluipverbruik.

Solar doorbell door David Barry.

Solar doorbell door David Barry.

Sluipverbruik elektrische deurbel

Zo ook de ‘gewone’ elektrische deurbel die meestal door een transformator in de meterkast gevoed wordt. Die transformator zorgt er voor dat 230 volt omgezet wordt naar zwakstroom. Theoretisch zou de drukknop op de buitendeur de transformator aan en uit kunnen schakelen maar zo werkt het niet. De drukknop zou dan een 230 volt-schakelaar moeten zijn met het risico dat de aanbeller een flinke elektrische schok kan krijgen.

Deurbeltransformator.

Deurbeltransformator in de meterkast.

De drukknop zit daarom in een zwakstroomcircuit tussen transformator en bel. De transformator is continue aan het lichtnet gekoppeld want hij moet onmiddellijk in actie komen als er op het knopje gedrukt wordt. Hoewel hij dus 99,9% van de tijd niets presteert staat hij wel onder spanning en lekt er continue wat stroom weg. De ene soort transformator lekt meer dan de andere. Een ‘ringkern’-transformator scoort hierin relatief gunstig.

Het zou mooi zijn als de deurbel alleen stroom neemt als er iemand op drukt. Zelfs als dat bij jou 20 keer per dag gebeurt, is dat bij elkaar nog geen minuut. Toch staat de bel 24 uur per dag (sluip)stroom te verbruiken. Maar liefst 25 kWh. per jaar. Met dezelfde energie kun je 25 keer een was draaien of 800 uur tv kijken. In Europa hangen zo’n 200.000.000 elektrische deurbellen, dus er wordt enorm veel energie verspild met alleen al sluipverbruik van deurbellen.

Alternatieven elektrische deurbel

Als je na het lezen van bovenstaande onmiddellijk aan de slag wilt om deze verspilling aan te pakken lees je hier hieronder een aantal mogelijkheden om de bel zuiniger te maken of helemaal te vervangen.

Mechanische drukdeurbel.

Mechanische drukdeurbel.

1. elektrische deurbel ombouwen
2. transformator vervangen door batterij
3. draadloze bel op batterijen
4. bedrade bel op batterijen
5. solar bell
6. mechanische deurbel (trekbel, drukbel, draaibel)
7. deurklopper

Elektrische deurbel ombouwen

Als je zelf een beetje elektrotechnisch onderlegd bent en tijd en zin hebt dan kun je met wat knutselen je bestaande elektrische bel verlossen van zijn sluipverbruik. Op internet zijn beschrijvingen te vinden van handige doe-het-zelfers die dit al hebben gedaan. Weet wel wat je doet en denk goed aan de veiligheid als je met elektriciteit gaat sleutelen!

Hier een paar artikelen waar met een extra schakelaar en een condensator de transformator van het lichtnet losgekoppeld kan worden en één waar een zonnepaneeltje is toegepast.

Transformator vervangen door batterij

Nog een manier om de transformator helemaal buiten spel te zetten is deze te vervangen door (oplaadbare) batterijen of door een (elektronische) telefoonlader. Ook hiervoor moet je zelf elektrotechnisch aan het knutselen. Houd rekening met de juiste spanning en met wissel-/gelijkstroom! Het gebruik van batterijen zal je misschien niet aanspreken maar de batterijen hoeven misschien maar één keer per jaar opgeladen of vervangen te worden en dat kost natuurlijk veel minder stroom dan de 24/7 trafo. Ook een telefoonlader is meestal veel zuiniger dan een beltrafo.

Draadloze bel op batterijen

Draadloze deurbellen zijn gewoon te koop en bestaan uit een drukknop met een zendertje en een bel met een ontvanger.
Voordelen zijn dat het systeem gemakkelijk te monteren is (geen draden) en dat je de bel overal binnen het bereik van de drukknop neer kunt hangen. Nadeel is dat je tijdig de batterijen moet vervangen of opladen anders werkt je bel niet.

Bedrade deurbel op batterijen.

Bedrade deurbel op batterijen Elro.

Reviewers schrijven bij sommige bellen dat de batterijen na 2 maanden al leeg zijn, andere pas na 2 jaar. Oriënteer je dus goed. Ook kan het bereik nog wel eens tegenvallen of kan het signaal gestoord of afgezwakt worden door betonnen muren. Let ook op het type batterijen dat gebruikt wordt: kun je ze opladen of moet je steeds nieuwe (dure) knoopcelbatterijen kopen.

Bedrade bel op batterijen

Voor wie geen risico wil lopen met slecht bereik en storingen is er ook een bedrade bel op batterijen. Een voordeel is dat de deurbelknop geen (knoopcel)batterijen bevat. De drukknop is met een stroomdraad verbonden met de bel waarin zich een paar gangbare AA-batterijen bevinden. Er hoeft niets aan het lichtnet gekoppeld te worden maar soms kan dat wel.

Solar Bell

Solar Bell

Solar Bell

Maak van je bestaande elektrische deurbel een bel op zonne-energie. In de handel zul je weinig deurbellen op zonne-energie tegenkomen maar in 2011 was er een leuk initiatief van twee studenten uit Den Bosch. Zij hebben met medestudenten een kastje ontwikkeld (de Solar Bell) met daarin een druknop, zonnepaneeltje en accu. Je vervangt je huidige drukknop door de Solar Bell en kunt de transformator verwijderen of loskoppelen van het lichtnet.
Hoe degelijk het systeem is en hoelang de accu meegaat zal de tijd leren maar je deurbel is wel verlost van sluipverbruik. De heren hebben inmiddels een bedrijfje (DeVention) opgericht met als missie sluipverbruik tegen te gaan.
DeVention >

Mechanische deurbel

Trekbel

Trekbel

Een technisch heel eenvoudige oplossing is om je elektrische deurbel te vervangen door een trekbel, drukbel of draaibel. Je hebt dan nooit last van lege accu’s of niet werkende elektronica.
Bij de drukdeurbel zijn knop en bel door een gaatje in de deur met elkaar verbonden en vormen zo één geheel. Het belgedeelte is een soort grote fietsbel en heeft ook een beetje dat geluid.
De hendel van de trekbel is met een touwtje verbonden met de bel in de gang, welke een klokje met klepel is, en dat klinkt als muziek in de oren.

Deurklopper

Deurklopper

Deurklopper

Nog simpeler is een deurklopper. Deze bestaat uit een metalen plaat met daarop een scharnierend hamertje. Door met de hamer op de plaat te tikken krijg je een klopgeluid wat door het volume van deur versterkt wordt. Om te testen of je een deurklopper in het hele huis kunt horen kun je een deurklopper simuleren door met een echte hamer en plaat op je deur te kloppen.

Meer sluipverbruikers

Met alleen een zuinige deurbel ben je er niet. Het geeft je misschien wel de uitstraling dat je heel duurzaam bezig bent maar de deurbel gebruikt maar een klein deel van het totale sluipverbruik in huis. Als je de elektrische bel de deur hebt gewezen pak dan ook andere sluipverbruikers aan. Dat kan door apparaten helemaal uit te zetten door de stekker uit het stopcontact te halen of door stekkerdozen met een aan/uitknop te gebruiken of met behulp van een standby killer. Met een energiemeter van een tientje kun je het sluipverbruik van elk apparaat gemakkelijk meten.

7 reacties op energiezuinige deurbel

 • De Kleijn

  Ik was op zoek naar een andere deurbel en kwam via onze vriend Google uw pagina tegen.
  Mooi verhaal over de deurbellen en het stroomverbruik hiervan nooit bij stilgestaan.
  Maar u schrijft ook dat veel apparaten waaronder de tv ook veel stroom verbruiken en dat de stekker er eigelijk uit moet om dat tegen te gaan ,nu heb ik altijd begrepen (weet zelf heel weinig van electra dus hou me tegoede) dat de tv oa onder stroom moet blijven omdat anders de printplaten geheel afkoelen en bij aanzetten ze weer op warmen en dat dan de printplaten schuren gaan krijgen wat als gevolg je een nieuwe tv moet kopen ,dit heeft mij er altijd van weerhouden om hem geheel,uit te zetten dus mijn vraag klopt dit wat ik schrijf?

 • Hans

  @ de Kleijn

  Dit is wel een erg mooi verhaal, scheurende printplaten door afkoeling.
  Tsja ik gloof er niet veel van.

 • Ik vind zoon ouderwetse deurklopper wel ontzettend cool eruit zien. Nadeel is wel dat je hem waarschijnlijk niet hoort aan de andere kant van het huis.

 • Arthur uit Breda

  25kwh lekstroom is wel heel erg veel voor een beltrafo.
  Meeste beltrafo’s zijn onder de 25 watt en die 25 watt wordt alleen afgenomen wanneer de bel rinkelt.
  Kosten van 25 W. continue aan: 25Wx24hx365dagen/jrx0,00023ct/kwh= 46 Euro

  • Robbert

   Klopt toch wel hoor. Uitgaande van 3 watt verbruik als gevolg van de lekstroom: 3 Watt x 24uur x 365dagen=26280 Wattuur=26kwh. Ongeveer €6.50 per jaar.

 • Ik heb zelf al jaren de bedrade deurbel met batt. Heb in 3 jaar tijd een keer de batterijen moeten vervangen, dus ben er erg tevreden over 🙂

 • Theo van Groesen

  Ik ga ook mijn gewone beltrafo vv door een slimme voeding, politiek nederland heeft gekozen voor stroom en volgens mij is het nederlands netwerk niet gebouwd om alle huizen electrisch te verwarmen dus alle beetjes helpen.

Reageer