energie en water besparen met nieuwe wasmachine

Een duurzame wasautomaat is een machine die lang mee gaat en waarbij het energie- en waterverbruik zo laag mogelijk is. Door hier bij aanschaf van een nieuwe wasmachine rekening mee te houden kun je ook nog eens aardig besparen. Door op lage temperatuur en met volle trommel te wassen wordt de wasmachine nog duurzamer.

Miele wasautomaat met besparende automatische wasmiddeldosering.

Waterverbruik in het huishouden

De wasmachine verbruikt 16% van al het water wat we in huis gebruiken. Hij staat daarmee op de derde plaats. Op 2 staat het toilet met 29% en op 1 staat de douche met maar liefst 39%. De wasmachine gebruikt bovendien energie voor de motor en het verwarmen van het water. Reden genoeg om te kijken hoe je hier iets op kunt besparen en waar je op kunt letten bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine.

Wasmachine kopen

Er zijn veel zaken waarmee je rekening kunt houden je bij het kopen van een nieuwe wasmachine. Belangrijk zijn de kwaliteit, capaciteit, mogelijkheden, geluidsniveau, wasresultaat en je eigen situatie. Op internet kun je je oriënteren en reviews lezen. De consumentenbond test regelmatig wasmachines en brengt ervaringen van panelleden in beeld. Je moet lid zijn om de resultaten te mogen lezen.

Als je duurzaam de was wilt doen let je bij aanschaf vooral op:
-een zuinige wasmachine
-een degelijke wasmachine.
Bij het wassen zelf let je vooral op:
-wassen op lage temperaturen
-wassen met volle trommels.

Wasmachines worden steeds slimmer en krijgen steeds meer foefjes. Als je een wasmachine gaat kopen wordt je geconfronteerd met termen als ecocare, autosteam, direct drive, green generation, pro tex plus, opti sense, logicontrol, en ga zo maar door, alsof je een sportwagen koopt. Voor vaak dezelfde nieuwe technieken bedenkt iedere fabrikant zijn eigen fantastische naam. Maar wat moet je met al die termen? Wat belangrijk is bij een wasmachine is dat hij goed schoon wast en dat hij zuinig omspringt met water en energie. Het energielabel is hierbij een handige hulp.

Energielabel wasmachines

Het energielabel op een wasmachine geeft aan hoe efficiënt hij omspringt met energie. Sinds begin 2011 kun je het nieuwe energielabel aantreffen op witgoed. De energieklasses van wasmachines lopen van D (onzuinig) tot A+++ (zeer zuinig).

Een probleem bij het oude energielabel is dat bijna alle wasmachines tegenwoordig in categorie A vallen. Daarom zijn de categorieen A+, A++ of A+++ toegevoegd. Deze energieklasses zijn respectievelijk ongeveer 10%, 20% en 30% zuiniger dan energieklasse A. Er is al een wasmachine die 50% zuiniger is. Onofficieel worden ook klasses A++++ en A+++++ wel gebruikt en kun je ook A-30% tegenkomen.

Zelf opletten met het energielabel

Net als bij auto’s is het energielabel bij wasmachines nogal verwarrend. Dit energielabel is een relatief label. Het is vastgesteld op basis van een aantal variabele factoren waaronder bijvoorbeeld het vulgewicht. Zo kan het voor komen dat een wasmachine met label B minder stroom en water gebruikt dan een machine met label A. Je verwacht uiteraard het omgekeerde maar het zou kunnen dat de tweede wasmachine bijvoorbeeld een grotere trommel heeft. Hij verbruikt dan weliswaar meer maar maakt ook meer was schoon. Let dus niet alleen op de A of A++ maar kijk ook naar het waterverbruik en energieverbruik per jaar. Dit staat apart op het nieuwe energielabel vermeld.

Naast de energieklasse geeft het energielabel ook informatie waar je misschien meer aan hebt:
– energieverbruik per jaar bij een standaard gemiddeld wasgedrag van een gezin
– waterverbruik per jaar
– maximale capaciteit in kg.
– droogresultaat (A t/m G)
– geluidsniveau

Energielabel wasmachine.

Voorbeeld gebruikskosten wasmachine

Een wasmachine met een A label gebruikt volgens het nieuwe energielabel bijvoorbeeld 250 kWh per jaar aan stroom. In 10 jaar is dat 2500 kWh ofwel 575 euro bij een elektriciteitsprijs van 23 ct/kWh. Een A++ wasmachine is ongeveer 20% zuiniger en zal dus 500 kWh besparen ofwel 115 euro.

Intelligente wasmachines

Een intelligente wasmachine kan aan de hand van de hoeveelheid wasgoed en de mate van bevuiling zelf een wasprogramma samenstellen waarmee de was met een minimum aan water- en energieverbruik schoon wordt. Dat spaart natuurlijk weer water en energie.

Was-droog combinatie

Deze wasmachines hebben een droger ingebouwd. Wassen en drogen in één handeling is natuurlijk erg handig maar verbruikt vaak wel meer energie. Omdat de ruimte in de wastrommel eigenlijk te klein is om goed te kunnen drogen moet je de helft van de was verwijderen voor het droogprogramma begint. Voor het gemak worden daarom in de praktijk vaak halve wasjes gedraaid. Een was-droog machine is ook eerder versleten omdat hij meer uren maakt.

Hot-fill wasmachines

Het grootste deel van de elektriciteit voor de wasmachine wordt gebruikt voor verwarming van het water. Elektrisch verwarmen is inefficiënt en duur. Een hot-fill-wasmachine is aangesloten op een warmwaterleiding en gebruikt water wat verwarmd is door de cv-ketel. Zeker als je een zonneboiler hebt kun je zo een stuk groener wassen. De warmwaterleiding moet niet te lang zijn, dan treedt onderweg warmteverlies op en wordt de machine eerst een poosje gevuld met koud water. Hot-fill machines zijn wel wat duurder. Als je veel op lage temperaturen wast is een hot-fill niet zo zinvol.

Stoomwassen

Sommige machines hebben stoomwassen in het programma. Dit zou energie moeten sparen en het wasmiddel zou sneller en dieper in de was doordringen. De resultaten van de eerste machines vallen wat tegen. Ze wassen niet veel beter of slechter dan gewone wasmachines. Wel komt de was minder gekreukt uit de trommel.

De motor

Een elektrische motor heeft meestal koolborstels. Dit zijn een soort sleepcontacten die het mogelijk maken stroom te leveren aan de draaiende motor. Nieuwe wasmachines hebben die koolborstels soms niet meer. De voordelen zijn dat de machine stiller is en er minder slijtage is en dus minder onderhoud nodig is.

Hoe wordt de was schoon

Een wasmachine gebruikt een aantal factoren die samenwerken om het vuil uit de was te krijgen. Beweging, water, wasmiddel, temperatuur en tijd. De kunst is om deze elementen in zo’n verhouding samen te laten werken dat in zo weinig mogelijk tijd met zo weinig mogelijk water, energie en wasmiddel de was zo schoon mogelijk wordt.

Waterverbruik van de wasmachine

Een wasmachine die weinig water nodig heeft gebruikt meestal ook minder stroom. Het waswater wordt immers elektrisch verwarmt en hoe minder water verwarmt hoeft te worden, hoe minder stroom nodig is.

Wasmachine op maat

Koop een wasmachine die bij je past. Wasmachines met een grote wastrommel gebruiken minder water en energie per kilo wasgoed, maar dan moet de trommel wel vol met was zitten. Koop de wasmachine zo groot mogelijk voor jou situatie maar niet als je daardoor vaak halve wasjes moet draaien want dan gebruik je juist meer water en energie. Je kunt er van uit gaan dat de machine de beste resultaten haalt met de door de fabrikant aanbevolen hoeveelheid wasgoed. Dat is meestal meer dan je denkt, pak de weegschaal er maar eens bij. Er mag gepropt worden maar ook weer niet te veel. Het spoelen gaat dan minder goed en de machine wordt dan zwaarder belast wat ten koste kan gaan van de levensduur.

Gemak dient de mens

Wassen is zo gemakkelijk geworden dat we vaak zonder nadenken de was maar in de wasmachine gooien. Na 1 douchebeurt gaat de handdoek de wasmand in en als je overhemd niet 120% fris ruikt gaat die er achteraan. Het is niet altijd nodig maar het is zo gemakkelijk. Door bewuster met je nieuwe wasmachine om te gaan kun je, ook zonder er als een zwerver bij te lopen, al snel aardig wat wasbeurten voorkomen. Meer wastips lees je in duurzaam de was doen.

Tips
 1. Heb je een hele oude wasmachine, koop dan een nieuwe zuinige. Oude wasmachines zijn echte verspillers.
 2. Let bij aanschaf op of de machine op 15 graden kan wassen.
 3. Als je nachtstroom wilt gebruiken is een timer handig. Je kunt dan instellen dat het programma over 3 of 6 uur moet beginnen. Sommige wasmachines hebben ze ingebouwd maar je kunt ook een losse timer gebruiken.
 4. Als je een wasmachine koopt die heel goed centrifugeert of een losse centrifuge hebt hoef je de wasdroger minder of helemaal niet te gebruiken. Gewoon de droge was even over het rekje hangen.
 5. Als je de mogelijkheid hebt om regenwater op te vangen kun je dit gebruiken om mee te wassen. Er is wel een extra waterleiding nodig van het regenwaterreservoir naar de wasmachine.
 6. De consumentenbond heeft onafhankelijke informatie en tests en tevredenheidscijfers.

7 reacties op energie en water besparen met nieuwe wasmachine

 • Zeer goed artikel! Alweer wat bijgeleerd.
  Ga je hier nog meer over plaatsen?

  Ik ben zeer verrast in elk geval.

 • Leuk dat duurzaam en energie zuinigheid. Maar de beste besparing is mijnsziens te bereiken met het niet vervangen van een wasmachine. Daarom heb ik gekozen voor Miele.
  Maar hoelang is de wettelijke garantietermijn? Kan ik na 2 jaar na aankoop nog terug naar de winkel voor een gratis reparatie?

 • Leuk artikel over energie en water besparen. Ik zou willen dat iedereen het beter zou naleven. Een wasmachine kopen of niet zou niet uit hoeven maken als mensen bewust omgaan met alle energie die ze verbruiken.

 • Het is inderdaad niet slim om een was-droog combinatie te gebruiken. Daarnaast is het gebruik van een wasdroger ook niet heel slim maar wel handig.
  Ik ben van mening dat een wasdroger handig is om te hebben voor enkele keren per maand maar niet na elke wasbeurt. Dit kost je zoveel stroom dat je jezelf blauw betaald.

 • Super tips ben namelijk opzoek naar een wasmachine en droger.
  Wat mij opvalt is dat jullie niet het belang van goed centrifugeren beschrijven. Hier is veel mee te besparen icm wasmachine.
  Gr Piet

 • Super tips ben namelijk opzoek naar een wasmachine en droger.
  Wat mij opvalt is dat jullie niet het belang van goed centrifugeren beschrijven. Hier is veel mee te besparen icm wasmachine. Een wasdroger gebruikt namelijk meer energie dan de wasmachine.

  Gr Piet

 • H.Teunissen

  Ik heb nu nog een 35-jaar oude Philips was-combinatie(eigenlijk technisch een AEG Turna-mat), d.w.z. links wassen/rechts centrifugeren(3000 t/m!!), maar verbruikt 150 l. water! Volgens de Consumentenbond zou de huidige generatie machines weliswaar (veel) zuiniger zijn, maar ook slechter spoelen. Wat is hiervan waar? Groeten

Reageer