cv-ketel kopen

Heb je een oude cv-ketel overweeg dan deze te vervangen. Je ketel is waarschijnlijk toch binnenkort aan vervanging toe en een nieuwe moderne HR-ketel is meestal zuiniger en schoner. De eenmalige uitgave verdien je weer terug door het lagere gasverbruik en onderhoudskosten. Een nieuwe ketel heeft minder storingen dan een oude. Dat is ook een veilig idee. Heb je naast je cv-ketel een aparte geiser of boiler voor warm douche- of keukenwater, overweeg dan om deze samen met de oude cv-ketel te vervangen voor één efficiëntere combiketel. Wil je echt veel besparen neem dan een zonneboiler of HR-e ketel. Zij vragen een grote investering maar besparen ook veel.

Een nieuwe cv-ketel is zuiniger en schoner.

Een nieuwe cv-ketel is zuiniger en schoner.

Waar let je op bij aanschaf cv-ketel?

Het is vooral belangrijk dat de cv-ketel de verwarmingscapaciteit heeft die bij je woning en leefsituatie past. Een te kleine ketel zal het huis maar langzaam opwarmen en zal veel moeten werken om het huis op temperatuur te houden, als dit al lukt. Een te grote ketel is duurder in aanschaf en kan onnodig veel energie gebruiken.

Daarnaast is bij een combiketel de capaciteit van het warme tapwater belangrijk. Op het Gaskeur bij de ketel wordt aangegeven hoeveel warm tapwater je kunt verwachten.

Bij een moderne cv-ketel die met lage watertemperatuur werkt, maakt de elektrische pomp veel uren. Let dus ook op het stroomverbruik van de pomp. Moderne ketels hebben vaak een modulerende pomp. Deze past zijn vermogen aan aan de situatie.

De capaciteit van de cv-ketel wordt weergeven in kW (kiloWatt). Kies een cv-ketel met het vermogen wat past bij je woonsituatie. Als je zuinig wilt stoken neem je een ketel met een klein vermogen en een groot modulatiebereik. De meeste ketels hebben een vermogen van tussen de 20 en 30 kW. De benodigde capaciteit kun je zelf berekenen en je kunt daarbij rekening houden met de volgende dingen:

Je oude ketel
Op je oude ketel staat de capaciteit in kW vermeld. Dit is een goed uitgangspunt voor het kiezen van je nieuwe ketel. Staat deze oude ketel heel vaak te branden en kan hij het huis in de winter maar moeilijk op temperatuur houden, kies dan een wat grotere ketel. Let op: langzaam opwarmen van de woning kan ook een andere oorzaak hebben, zoals kleine radiatoren of slechte isolatie.
De capaciteit van je oude ketel kan ook te groot zijn voor jouw woning. Dat kan voorkomen als je de afgelopen jaren geïsoleerd hebt en de ketel nog op de oude situatie zonder isolatie is afgestemd. De nieuwe ketel kan dan een lagere capaciteit krijgen.

Je leefwijze
Als je altijd thuis bent en ‘s nachts de temperatuur niet veel laat zakken kun je dat prima doen met een wat kleinere ketel. Je laat de ruimtes niet veel afkoelen en ze hoeven daarom steeds maar een beetje bijverwarmd te worden. Dat trekt een kleinere ketel wel. Het is voordeliger de verwarming ‘s nachts laag of uit te zetten maar realiseer je wel dat het opwarmen met een kleine ketel langer duurt. Woon je met veel mensen in een huis of kom je vaak thuis in een koud huis dan is het prettig dat de ketel wat meer capaciteit heeft.

De grootte van je woning
Een grote woning heeft meer energie nodig om te verwarmen dan een kleine. Hoewel grootte maar één van de factoren is. Een goed geïsoleerde grote woning kan ook minder energie verbruiken dan een tochtende kleine. Bovendien hoef je niet de hele woning te verwarmen. Een berging, hal, slaapkamers of vertrekken waar je weinig bent kunnen best wat koeler.

Het type woning
Een vrijstaande woning verliest veel meer warmte dan een tussenwoning of een flatwoning die aan 4 van de 6 zijden is ingebouwd door buren. Hoe meer oppervlakte naar buiten toe hoe meer warmteverlies.

Isolatie van de woning
Isolatie is enorm van invloed op de kosten voor verwarming. Isolatie is bijna altijd rendabel. Het loont dus zeker de moeite eerst eens te kijken of je de warmtevraag kunt verlagen door b.v. spouwmuurisolatie, vloerisolatie, isolatie van leidingen, dubbel glas enz. toe te passen. Deze maatregelen zorgen voor een comfortabeler huis en lagere stookkosten.
Op praktischduurzaam vind je meer informatie over isoleren.

Warmtebehoefte
Ben je kouwelijk aangelegd? Wil je alle kamers warm hebben? Heb je een groot gezin? Neem een royale ketel. Geen kinderen meer in huis of draag je een trui op koude dagen en hoef je niet zo nodig elke (slaap)kamer warm te hebben? Dan kun je een wat kleinere ketel nemen. Neem hem niet te klein, in geval van nood wil je niet koud zitten.
Let er ook op of de combiketel genoeg heet water kan produceren.

Toekomstplannen
Wil je de woning nog gaan isoleren, of wil je juist een uitbouw aan je woning of wil je de zolder ombouwen tot hobbyruimte. Ga je ooit nog een zonneboiler nemen. Neem je toekomstplannen mee bij de keuze van een cv-ketel

Berekenen van de capaciteit
Een belangrijk aspect om de benodigde capaciteit vast te stellen, is de grootte van je woning. Daarnaast spelen isolatie, stand en het type woning een rol.

Met de volgende formule kun je ruwweg berekenen welk vermogen de cv-ketel moet hebben:

‘Gewenste temperatuur * M3 * 3,86 = capaciteit’

Voorbeeld: Wil je de woonkamer van 50 m3 op 21 graden houden dan is de formule 21*50*3,86 = 4053 Watt. Zo kun je alle kamers bij elkaar optellen.

Als je de totale capaciteit hebt, houd je nog rekening met de volgende punten:
Geen of slechte isolatie = +15% extra capaciteit
Goede isolatie = -10%
Vrijstaand huis of hoekhuis = +10%
Verwarmde kamers op het noorden = +10%

Voorbeeld: Een goed geïsoleerde tussenwoning van 500 m3 waar we de helft van de kamers op 20 graden willen houden, heeft een ketel nodig van 35 kW
(formule: 250*20*3,86 = 19.300 -10% (geïsoleerd) = 17.370 watt oftewel 17,37 kW)

Je kunt zelf naar eigen inzicht wat meer of minder procenten invoeren voor je eigen woonsituatie.  Wil je zuinig stoken dan trek je nog 10% van het eindresultaat af en wil je geen seconde koud zitten dan doe je er nog 10% bij. Raadpleeg zeker ook een cv-installateur.

Soorten cv-ketels

De moderne ketels zijn meestal HR (hoog rendement) maar VR (verbeterd rendement) komt ook nog voor.

De VR ketel heeft een ‘verbeterd’ rendement ten opzichte van de ouderwetse ketels. 90% Van de energie wordt omgezet in warmte. De conventionele ketel had zo’n 80% rendement. Het voordeel van een VR ketel is dat er geen afvoer nodig is voor condenswater zoals bij een HR ketel.

Een HR ketel heeft een rendement van 100 tot 107%. Een HR-ketel haalt de extra warmte uit de verbrandingsgassen. Hierbij komt condenswater vrij wat afgevoerd moet worden via het riool.
Een HR ketel is dus zo’n 15% zuiniger dan een VR ketel. Bij een verbruik van 1000 m3 aardgas bespaart dat 150 m3 ofwel bijna 100 euro in 2013. Bij een levensduur van 15 jaar is dat maar liefst 1500 euro. Een HR-ketel is een paar honderd euro duurder dan een VR-ketel maar die meerprijs is binnen een paar jaar terugverdiend.

De HR-e ketel levert naast warmte ook elektriciteit met een ingebouwde heteluchtmotor die aanslaat zodra de ketel gaat branden. Dit kost iets meer gas maar de motor is zo efficiënt dat de opgewekte stroom goedkoper is dan van je stroomleverancier. De ketels zijn nog niet goedkoop, je moet minimaal 1600 m3 gas verstoken wil het financieel uit kunnen.

Warmtepomp en cv-ketel in een.

Warmtepomp en cv-ketel in een.

cv-ketel met warmtepomp
Een cv-ketel en warmtepomp in één. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en uit de ventilatielucht van de woning welke door een buizensysteem langs de ketel naar buiten gevoerd wordt. Dit kost geen gas maar wel wat elektriciteit. Als de warmtepomp het verwarmen niet aan kan springt de cv-ketel bij. Het cv-
deel zorgt ook voor warm tapwater. Itho-Daalderop heeft zo’n ketel onder de naam HP Blue. Hij is iets groter dan een standaard HR-ketel en kost zo’n 3000 euro.

Met dergelijke ultra-zuinige ketels krijgt je woning een gunstiger energielabel.

cv-ketel en zonneboiler
Een zonneboiler kan het gasverbruik van de combi-ketel extra omlaag brengen. Een zonneboiler bestaat o.a. uit een platte collector op je dak en een voorraadvat voor het opgewarmde water. De zonneboiler wordt op je combiketel aangesloten om het water na te kunnen verwarmen. De ketel moet dan wel het Gaskeur NZ hebben (naverwarming zonneboiler). Standaard zonneboilers leveren warm kraanwater maar er zijn er ook die warm water voor de verwarming kunnen leveren (de cv-zonneboiler). Of dat zin heeft is de vraag. Zonneboilers leveren in de winter weinig warm water terwijl dan wel de vraag het grootst is.

Bijna alle cv-ketels zijn tegenwoordig van het gesloten systeem. Hier wordt de lucht van buiten langs de luchtafvoerpijp naar de ketel gezogen. Er wordt dus geen lucht uit de woning onttrokken en er komen geen verbrandingsgassen in de woning, dat is wel zo gezond.
meer over zonneboilers>

Warm tapwater

Een cv-ketel die ook warm water voor de douche en keuken kan leveren, noemen we een combiketel. Een combiketel moet natuurlijk voldoende warm water leveren om comfortabel te kunnen douchen of snel een emmer warm water te kunnen vullen. Gaskeur CW betekent dat de ketel warm tapwater kan leveren en HRww betekent dat hij dat heel efficiënt doet. Er zijn al cv-ketels die ook voor tapwater een rendement van meer dan 100% hebben.

Wat tapwater betreft kun je kiezen voor een toestel met boiler of een doorstroomtoestel. Een toestel met boiler houdt water warm in een voorraadvat. Zo heb je altijd snel warm water maar het warm houden kost wel energie (zo’n 80 m3 gas per jaar). Een doorstroomtoestel verwarmt het water pas als jij de kraan opendraait. Dat kan een seconde of 10 langer duren maar het is veel zuiniger. Vaak kun je het toestel instellen op een comfortstand of een ecostand. In de comfortstand wordt het verwarmingsdeel in de ketel continue warm gehouden en in de ecostand staat het warm houden uit.

Tip: Kijk eerst eens of je al waterbesparende straalbegrenzers en douchekoppen in huis gebruikt. Dit kan behoorlijk schelen in het water- en gasverbruik en je cv-ketel kan dan ook met een lagere CW-klasse toe. Het isoleren van warmwaterleidingen scheelt ook wat maar wordt vaak afgeraden in verband met legionella-bacteriën.

Gaskeur

Gaskeur

Gaskeur

Bij een nieuwe cv-ketel zit meestal het Gaskeur-keurmerk van keuringsinstituut KIWA. Dit is een etiket waar je door middel van codes kunt zien wat het rendement, de mogelijkheden en het comfort van de ketel is.

Wat staat er op het Gaskeur?
 • VR = verbeterd rendement.
 • HR = hoog rendement (minimaal 100%). HR-107 is een rendement van 107%.
 • HRe = hoog rendement + elektriciteit. Deze ketel wekt met de (rest)warmte elektriciteit op.
 • HRww = hoog rendement warm water. Het tapwater wordt zeer efficiënt verwarmd.
 • CW = comfort warm water. Verdeling in 6 klassen geeft weer hoeveel warm water de ketel kan produceren. Klasse 1 geeft minimaal 2,5 liter van 60°C per minuut. Klasse 6 kan tegelijkertijd meerdere tappunten van warm water voorzien en ook nog een bad vullen. Een gemiddeld gezin kan met klasse 3 redelijk comfortabel leven.
 • NZ = naverwarming zonneboiler. Geschikt om het water van een zonneboiler bij te verwarmen.
 • SV = schonere verbranding. De NOx-uitstoot is erg laag.

Installateur of zelf doen

Je kunt een goedkope ketel op internet bestellen en zelf installeren met hulp van je handige buurman, dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit. Een deskundige installateur kan echter (veiligheids)problemen ontdekken waar je zelf niet aan gedacht had. Hij kan ook, door enkele tips te geven of door een goede afstelling, het gasverbruik zoveel laten dalen dat hij zichzelf dubbel en dwars terug verdient. Een installateur kan je goed voorlichten. Hij heeft de ervaring en kennis en kan samen met jou een goede keuze maken op basis van je verwarmings- en warm waterbehoefte. Van een installateur die aangesloten is bij Uneto-VNI mag je die kennis en garantie verwachten.
Je kunt ook een rapport laten opmaken van je eigen installatie. De installatie wordt dan geïnspecteerd op juistheid, afstelling en lekkage. Eventuele fouten kun je dan nog herstellen.

3 reacties op cv-ketel kopen

 • Froukje Bottema

  Zojuist kwam ik al googelend op uw site terecht. Ik heb namelijk net een nieuwe CV ketel laten plaatsen en ik vind dat de warmte in huis minder comfortabel is en ook langer duurt voor het warm is. Voorheen kon ik in een half uur mijn kamer waar ik leef, de achterkamer met een grote schuifpui in een half uur lekker warm krijgen. Met deze ketel lukt dat niet. Er is al twee keer een monteur komen kijken om het anders in te stellen en het heeft nog niet veel effect.
  Ik zou krijgen een Vaillant ecoTEC plus VHR 25-30/5-5, dat werd een Vaillant ecoTEC plus VHR 30-34 door een vergissing door de monteurs bij het inladen. Er is mij verzekerd dat dit geen verschil in temperatuurbeleving zou moeten geven. Maar ik vraag het me nu wel af. En ook dacht ik een heel zuinige ketel te hebben gekocht maar ik lees op uw site de de ketels HR nog zuiniger zijn. Wilt u mij een reactie sturen op dit verhaal? Eigenlijk heb ik twee vragen: is de kwaliteit van de Vaillant VHR net zo zuinig als de HR ketels en moet ik toch aandringen op de kleinere Vaillant ketel om mijn huiskamer wat meer op temperatuur te krijgen. En nog een derde vraag schiet me te binnen: is het normaal dat het wel een dag kan duren voordat de gewenste temperatuur in mijn huiskamer is bereikt?
  Ik zie uit naar uw reactie,

  met vriendelijke groet,

  Froukje Bottema

 • dorus

  radiator wordt dus niet warm/heet?
  Waarschijnlijk doet de CV pomp het niet of zit de installatie vol met lucht.Even een waterslang aansluiten en de radiators ontluchten en anders installateur pomp na laten kijken.

 • Giel Kleijkers

  Heb met interesse uw uitleg over berekening kw en keuze ketel bestudeerd. bij een inhoud van 500 m3 en 17,37 kw adviseert u een ketel met een capaciteit van 35Kw

  Mijn woning heeft 600m3 en mijn radiatoren 23,5 kw. Betekent dat dat ik een ketel van 45 kw moet nemen?

  Zou het fijn vinden als u mij kunt informeren.
  vriendelijke groet

Reageer